Største propanvarme nord for Trøndelag

Byggeplassen for det nye kjøpesenteret på 22.000 kvm i Mo i Rana skal varmes opp ved hjelp av propan. Dette er det største byggeprosjektet nord for Trøndelag som holdes varmt i vinterkulda ved hjelp av energivennlig og varmeeffektiv propan.

Mandag 1. november ble den første propanovnen slått på. I alt leverer utleiefirmaet Cramo fem ovner, som til sammen vil gi 1,1 Megawatt energi i løpet av byggeperioden.

Anleggsleder Vidar Solem i Hent Entreprenør opplyser at propan erfaringsmessig er billigere å bruke enn diesel. For dem er det dessuten viktig at Cramo har tilrettelagt en helhetlig løsning for å holde byggeplassen varm i vinter, og at de har en egen avdeling i nærheten som kan følge opp driften av anlegget.

Byggeplassen på i alt 22.000 kvm og opp til tre etasjer skal holdes varm i flere seksjoner, avhengig av hvilken byggeaktivitet som skal foregå. Temperaturen kommer til å ligge på fra 7 til 15-18 grader.

– Et så stort byggeprosjekt er ikke varmet opp med propan tidligere så langt nord på grunn av tilgjengeligheten på propan. Nå får vi levert propan fra Sverige. Cramo har fått oppdraget fordi vi har prosjektert en varmeløsning som tilfredsstiller kundens ønske om et rimelig, effektivt og miljøvennlig opplegg. Propan har en høyere varmeeffekt pr fyrte krone, påpeker avdelingsleder Frode Gullhav ved Cramo i Mosjøen.

For entreprenøren kan det være mange penger å spare på å velge propan. Propan er 15-20 prosent billigere enn diesel. Når kostnadene for oppvarming i byggeperioden kan ligge på mellom 1,5 til 2 mill. kroner på prosjektet på Mo, avhengig av hvor streng vinteren blir, kan besparelsen gjøre store utslag i regnskapet.

– Driften av propanovnene i Mo i Rana skal overvåkes døgnet rundt ved hjelp av SMS-varsling. Dette er et spennende oppdrag for oss som leverandør, sier Gullhav.

Det vil gi nyttig erfaring for entreprenør og byggherre med et prisgunstig og miljøvennlig alternativ for å varme opp og tørke ut bygg under oppføring. Landet har innført strengere byggeforskrifter for at vi skal få mer energivennlige hus. Da er det også viktig å tenke energiforbruk mens vi bygger, sier adm. direktør Finn Løkken i Cramo AS, han legger også til at han er svært godt fornøyd med samarbeidet med Hent Entreprenør AS.