Fakturastrid splitter gamle venner

Gamle venner i Senterpartiet og kraftselskapene beskylder hverandre for fusk og fanteri et drøyt år etter at de sammen skulle løfte fornybar energi inn som tema i valgkampen.

 

Senterpartileder Liv Signe Navarsete fastholder at Eidsiva Energi var klar over at pengene til fornybar energi-prosjektet ville havne i Senterpartiet og bli benyttet i valgkampen.

På spørsmål om hvorfor Senterpartiet først fredag offentliggjorde hvordan de to selskapene ble fakturert, sier Navarsete til NTB at partiet torsdag besluttet å offentliggjøre fakturavedlegget til Eidsiva.

– Vi følte at noen forsøkte å få det til å se ut som om Senterpartiet hadde lurt seg til partistøtte med fusk og fanteri. Derfor valgte vi å offentliggjøre fakturavedlegget, sier Navarsete.

Ber om pent vær

Etter Navarsetes utblåsing fredag formiddag fant ledelsen i Eidsiva Energi tiden inne til å be om pent vær. I en pressemelding fredag ettermiddag innrømmer selskapet at det også var et fakturavedlegg slik Sp-lederen sier.

Konsernsjef Ola Mørkved Rinnan understreker imidlertid at det er fakturaens tekst som er i overensstemmelse med Eidsivas forutsetninger for å delta i prosjektet.

Samtidig beklager han at uttalelsene fra selskapet slik de er fremstilt i Dagens Næringsliv er blitt oppfattet som kritikk mot Senterpartiet. Rinnan tviholder på fakturateksten og antyder som forklaring på den store andelen som havnet i partikassa at «overskuddet i prosjektet må skrive seg fra at det er levert rimelige eller gratis tjenester for deltakelse i prosjektet». Beløpet var nemlig i overensstemmelse med det kostnadsestimatet som var gjort for prosjektet.

Rene ord for pengene

– Vi kan ikke forstå at det har skjedd noe ulovlig i denne saken slik vi er blitt beskyldt for, sier Navarsete. Hun mener det er rimelig klare ord for pengene når det i fakturavedlegget gjøres rede for arbeidet i «Fornybaralliansen» og deretter konkluderer med at støtten som er lovet av Eidsiva ved Ola Mørkved Rinnan overføres til Senterpartiet ved generalsekretær Ivar Egeberg.

Navarsete avslår å karakterisere Eidsivas opplysninger om at det på fakturaen bare sto at det var bidrag til fornybarprosjektet. Hun er imidlertid helt klar på at det oppsto et behov hos partiet for å offentliggjøre også vedlegget til fakturaen.

På spørsmål om hun fortsatt vil beholde det interne notatet om saken hemmelig slik hun gjorde under høringen i Stortinget, sier Navarsete til NTB at det er stor forskjell på fakturavedlegget og det interne notatet.

– Partiet har ikke noen planer om å offentliggjøre notatet, sier Navarsete.

Tar ikke noe for gitt

På spørsmål om hun nå betrakter saken som avsluttet, sier Sp-lederen at i denne saken tar hun ikke noe for gitt. På den annen side kan hun ikke se at det kan være noen flere uklarheter om forholdet mellom de to kraftselskapene og «Fornybaralliansen» og Sp. Hun understreker imidlertid at kontakten mellom prosjektledelsen og Troms Kraft i det alt vesentlige har gått mellom Eidsiva Energi og Troms Kraft.

– Senterpartiet har ikke hatt noen avtale med Troms Kraft om bruken av disse pengene, men vi la til grunn at Troms Kraft hadde alle informasjonene om prosjektet fra Eidsiva, sier Navarsete.

Partilederen er overbevist om at det ikke har vært noen form for lovbrudd knyttet til utformingen av disse fakturaene, sier Navarsete.