Høyhus rehabiliteres til passivhus

I den tyske byen Freiburg pågår det et pilotprosjekt på rehabilitering av høyhus til passivhusstandard.

Høyblokken Bugginger Strasse ligger i bydelen Weingarten West som er et av byens store boligområder fra 60-tallet. Boligblokken er på 16 etasjer og vil være verdens første høyhus som rehabiliteres til passivhusstandard når den står ferdig senere i høst.

- Renoveringsprosjektet av den 16 etasjer høye blokken består av en totalrenovering i tillegg til oppgradering av boligene til passivhusstandard. Dette inkluderer isolering, nye vinduer, nytt oppvarmingssystem og installering av ventilasjonssystem med varmeveksling, forteller Veslemøy Nestvold fra Lavenergiprogrammet, som nylig var på studietur i Freiburg med Norsk-Tysk handelskammer.

Før moderniseringen var oppvarmingsbehovet rundt 68 kWh/m2/år. Nå ligger dette på 15 kWh/m2/år.

Total kostnad for prosjektet er beregnet til 1100 euro/m2. Anslagsvis økning for oppgradering til passivhusstandard er ifølge arkitekt og ansvarlig for prosjektet Renate Bräu ca 10%.

De 90 leilighetene blir innflyttingsklare i løpet av året og beboerne får da blant annet nye større balkonger på grunn av at de gamle måtte fjernes for å hindre kuldebroer inn i leilighetene. Yttervegger har fått 20 cm ekstra isolasjon og har nå en u-verdi på 0,15W/m2K. Nye trelags vinduer som er montert har en u-verdi på 0,7. I tillegg har kjeller og tak fått ekstra isolasjon. Alle elektriske hjelpemidler og belysning har stand-by-brytere og sparenivå. Ventilasjonssystemet har varmeveksler. Det er også montert solfangere på taket.

- I tillegg til det bygningsmessige som er gjort ekstra på grunn av passivhusstandard, har alle boligene fått nye bad, kjøkken, dører, alle overflater innvendig er behandlet, og boligene har nytt elektrisk system samt brannvarslingssystem. Høyblokken har fått fresh design utvendig og framstår som et godt eksempel på arkitektonisk oppgradering i et slitent boområde, forteller Nestvold.

Beboerne har vært involvert hele tiden og blokkene blir utstyrt med betjent resepsjon i 1. etasje samt fellesrom. En liten gruppe av beboerne er valgt ut for å få ekstra opplæring i bruk av bygget. Disse skal videre være ambassadører for riktig bruk av leiligheter og fellesareal slik at energimålene oppfylles når bygget tas i bruk.

Og prislappen: Totalt kommer byggekostnadene på 13,4 millioner euro som gir en kvadratmeterpris på 1700 euro/m2.