Mer eller mindre strømforbruk?

Vi bruker mindre strøm i den vanlige husholdning nå enn før, men vi bruker mer strøm totalt sett. For mange er kanskje dette en nyhet, men dette er noe energibransjen og også politikerne har vært klar over i årevis. Men prisene både til folk flest og til næringslivet stiger uansett. Nå tror vi at vi fortsatt kan redusere forbruket av strøm betydelig både i private boliger og i alle private og offentlige bygg dersom man setter inn større ressursen når det gjelder energiøkonomisering. Kanskje staten kunne betale litt tilbake av de milliardverdiene man håver inn fra strømkundene, slik at pengene kan brukes til energieffektiviseringstiltak.

 

For gamle kraftsosialister er frislippet når det gjelder kjøp og salg av elektrisk strøm, tung å svelge. Egentlig burde Norge vært selvforsynt med ren, billig elektrisk kraft, men i iveren etter å markedstilpasse energibransjen, har man sluppet løs prisene slik at det konkurransefortrinnet Norge hadde for lengst er borte. Målet til myndighetene synes å være at vi skal ha lik kraftpris uansett hvor man bor i Europa.

Når vi i tillegg i ren molbostil sender gass ut av Norge, slik at man i utlandet - takket være norsk gass - kan produsere elektrisk strøm som vi så kan kjøpe tilbake til Norge, er det grunn til å stille spørsmål om hva som er kortreist eller ikke. Dette betyr flere kraftlinjer og flere strømkabler. Vi kan selvsagt skryte av vårt CO2-regnskap, men CO2-gassen får vi jo tilbake i første sørvest-storm uansett. Forstå det den som kan.