Fredsprisen kan koste Norge 380 millioner

Hvis en norsk frihandelsavtale med Kina bryter sammen på grunn av fredprisen, vil norsk fiskeindustri kunne tape 380 millioner kroner i året, skriver VG.

 

Sammenligner fredspris med karikaturer

Årets fredspris kan i verste fall skape mye trøbbel for Norge, mener førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf ved BI. Han sammenligner tildelingen med Muhammed-karikaturene.

Hvor store problemer prisen vil skape for norsk næringsliv, er naturlig nok avhengig av hvordan kinesiske myndigheter velger å håndtere saken, påpeker Arnulf.

– Det er fristende å sammenligne med Muhammed-karikaturene. Hvis noen finner det opportunt, kan dette bli veldig stort og få vidtgående konsekvenser for Norge. Men det kan også bli fort glemt hvis ingen tar det opp, sier han til Finansavisen.

Forskeren legger til at innsatsen til norske diplomater også vil ha betydning for hvilke følger prisen til dissidenten Liu Xiaobo vil få for det norsk-kinesiske forholdet.

Arnulf er dean for Handelshøyskolen BIs MBA-program i Kina. Han er tilknyttet BIs institutt for ledelse og organisasjon.

Flere eksperter tror de langt framskredne forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina kan komme til å gå i stå. Grunnen er Nobelkomieteens valg av den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo som årets fredsprisvinner.

Forhandlingene om en frihandelsavtale gjelder alle norske produkter, også fisk. Næringsminister Trond Giske (Ap) har tidligere anslått at forhandlingene kan få tollsatsen på laks ned fra 10 til 2 prosent. Dette utgjør 380 millioner kroner i året for norske selskaper som driver fiskeeksport, skriver avisen.

Kina ventes i løpet av året å passere Japan som det viktigste markedet for norsk fisk i Asia.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) reiser til Beijing for politiske samtaler allerede mandag. Hun mener det ikke finnes grunnlag for sanksjoner mot Norge fra kinesisk side.

– Nobelkomiteen er uavhengig av regjeringen og Stortinget. Det er dermed ikke grunnlag for tiltak mot Norge hvis man ikke liker prisvinneren, sier Berg-Hansen.