Vil forbedre boligsalgsrapportene

Et omfattende prosjekt for å kvalitetssikre norske boligsalgsrapporter starter i høst. Takstbransjen har invitert en rekke uavhengige fagmiljøer med i arbeidet.

– Prosjektet har vært i støpeskjeen i lengre tid og det er allerede klart at SINTEF Byggforsk og Forbrukerrådet vil ha viktige roller i kvalitetsarbeidet, sier juridisk leder Are Andenæs Huser i Norges TakseringsForbund (NTF).

Takstbransjen ønsker å samle kompetanse også fra andre fagmiljøer som kan bidra positivt til å videreutvikle kvaliteten på boligsalgsrapportene.

– Hensikten er å gjøre bolighandelen tryggere for både kjøper og selger. Rapportene er et viktig redskap for å få til dette, sier Huser.

Fagmiljøene som er tiltenkt plass i prosjektet er alle nøytrale på den måten at de verken har økonomisk egeninteresse i hvilken pris som oppnås for en bolig eller særinteresse knyttet til å begrense eventuelle krav om forsikringsmessig dekning ved en tvist etter en bolighandel.

– Gjennom prosjektarbeidet vil vi måle kvalitet på utførelsen av arbeidet takstmenn gjør i forbindelse med boligsalgsrapporter. På den måten håper vi at et godt verktøy kan bli enda bedre. Målet er best mulig boliginformasjon til forbrukerne, sier Huser.

En boligsalgsrapport inneholder langt grundigere informasjon enn den enkleste taksten som eiendomsmeglerne vanligvis innhenter når en bolig skal selges. Både Forbrukerrådet og takstbransjen har gått inn for at slike rapporter skal bli obligatoriske ved et boligsalg.

– Boligsalgsrapporter kommer uansett til å bli oftere benyttet enn i dag, så det er vesentlig at kvaliteten gjennomgås og styrkes der det viser seg nødvendig, sier Are Andenæs Huser i NTF.