Satt innovasjon på dagsorden

Sist uke var rådgivende ingeniører fra mer enn 64 nasjoner samlet til verdenskongress. Hovedtema var Managing inovation – the way forward med innlegg fra flere nordiske firmaer.

– Uten offensive oppdragsgivere med ambisjoner er det vanskelig å få til innovasjon, sier RIFs adm. dir. Liv Kari Hansteen.

- International Federation of Consulting Engineer (FIDIC) kongressen i India var en unik mulighet til å høre hva internasjonale spesialister, representanter fra de forskjellige bransjene, forskere, myndighetsrepresentanter og industriledere tenker rundt rådgiverbransjen og innovasjon, sier RIFs Liv Kari Hansteen, som også selv holdt et innlegg i forbindelse med kongressen.

- I ustabile økonomiske tider ser vi dessverre at flere land går for gårsdagens løsninger og ikke tør satse på innovasjon. Det er kortsiktig tenkning. Skal man få til bærekraftige løsninger, må også innovasjon stå sentralt, sier hun.

I forskningsrapporten fra BI i 2007: ”Hva skal vi leve i fremtiden”, påpekte Reve og Espelin at mangelen på innovasjon og mangelen på nye produkter og prosesser fremstår som en av BAE- næringens største svakheter. De konkludere med at behovet for kunnskapsbasert innovasjon må ansees å være stort i årene som kommer, ikke minst for å møte økte kvalitets- og miljøkrav. Mye tyder på at dette ikke bare er en norsk bransjeutfordring, men også for bransjen internasjonalt.

- Selv om vi i Norge setter miljø, klima og energieffektivitet høyt på den politiske dagsorden, glemmer flere politikere koblingen mellom disse temaene og behovet for innovasjon. Vel så viktig som måneladninger er behovet for å tenke nytt i hele verdikjeden i bygg- og anleggsnæringen. Rådgiverne spiller en sentral rolle her ved å kunne komme tidlig inn og påpeke ovenfor oppdragiver muligheter for innovative løsninger og deretter utarbeide dem. Likevel, så kan vi kan ikke dra dette alene. Uten en offensiv oppdragsgiver med ambisjoner, er vi like langt. Det kan ikke snakkes om satsning på bærekraftige løsninger uten at det i kontraktene gir rom for at rådgiverne kan bidra med sin kompetanse og innovative løsninger, sier Hansteen.

- Det opplagte er å tenke nye tekniske løsninger og design, men det er vel så viktig å tenke nytt rundt prosess. Sweco, Cowi og Rambøll holdt innlegg på FIDIC- konferansen om hvordan rådgiverne kan bidra på begge områdene. For RIF firmaene handler innovasjon om å gi kunden en merverdi både på kort og lang sikt, avslutter hun.