Forsker: Landbruket kan spare 12 milliarder

Forsker Ivar Gaasland mener at landbruksstøtten kan kuttes fra dagens nivå på 20 milliarder kroner til 12 milliarder kroner uten at det går ut over dagens drift.

 

Gaasland har skrevet doktoravhandling om norsk landbruksstøtte. Han mener matsikkerheten og kulturlandskapet kan opprettholdes for bare 40 prosent av det totale årlige beløpet på 20 milliarder kroner.

Kuttet han foreslår utgjør 2.500 kroner per innbygger i Norge. Det er omtrent like mye som staten bruker på å drive politi, påtalemyndighet og rettsvesen i Norge, skriver Vårt Land.

Dagens landbruksstøtte er innrettet slik at det blir produsert mer enn det forbrukerne trenger av for eksempel melk. Overskuddsmelk blir brukt til å lage ost og smør som eksporteres til utlandet, til lavere pris enn det produktene koster i Norge.

– På den måten bidrar norske skattebetalere og melkedrikkere, ofte småbarnsfamilier, til å sponse utlendingers forbruk av billig Jarlsberg. Dette er en veldig kostbar måte å holde oppe aktiviteten i jordbruket på. Vi får en overføring av midler fra norske borgere til utenlandske ostespisere, sier Gaasland. (©NTB)