Spenningen må ned

Det er ikke tvil om at saken om kring kraftledningene i Hardanger har kortsluttet for lengst. Det har vært for høy spenning i debatten om høyspentledningene. Mange kan ha et ansvar for dette – også kraftselskapene. Nå er det på tide å ta en ”timeout” i debatten. Hvilken utgang saken vil få vet ingen, men håpet er at de ekspertutvalgene som skal legge frem sin innstilling, kan komme med vettuge konklusjoner som også blir akseptert. Man må i alle fall bruke fornuften.

Uansett mener vi at en ny statsråd må settes inn i Olje- og Energidepartementet. Den nåværende statsråd har mistet all tillit, og skandalene står nærmest i kø. Det faller nye ”lik” ut av skapet nærmest daglig. Nå kommer det for en dag at Senterpartiet har fått støtte fra nok et kraftselskap (statsråden sier at han ikke aner noe om at partiet har fått støtte fra kraftselskap) – denne gang er det Eidsiva som har gitt penger til Senterpartiet (500 000 kroner). Etter denne pengestøtten gikk det Sp-styrte departementet inn for å stanse Eidsivas konkurrent i kampen om en fjernvarmekonsesjon for et anlegg på Gjøvik.

- Dette skaper mistanke om korrupsjon, sier Høyres stortingsrepresentant Per-Kristian Foss til VG. Og vi er helt enig med Foss.

Det var TV 2 som avslørte at Eidsiva, som ga 500 000 til Sp i 2009, i fjor lå i strid med en konkurrent om å få konsesjon til å bygge et fjernvarmeanlegg på Gjøvik.

Konkurrenten Daimyo vant frem hos NVE i to runder, men da Eidsiva klaget til det Sp-styrte Olje- og energidepartementet (OED), ble det lagt ned byggeforbud for Daimyo mens klagen ble behandlet. Dette er en sak som føyer seg inn i en lang rekke saker hvor ledelsen i Senterpartiet enten må ha sovet i timen, eller så er deres vurderingsevne totalt fraværende.

Det at en statsminister kan sitte musestille i en slik sak er også forunderlig.

Så tilbake til kraftlinjene i Hardanger. Dersom det viser seg at det blir åtte ganger så dyrt å velge sjøkabel fremfor luftspenn, ja, da bør valget være enkelt. Nå er det vel på tide at fornuften og ikke følelsene blir fulgt i den videre behandling av saken. Men da trengs det at vi har folk som har den nødvendige tillit i departement og regjering.