Mange vannskader hittil i år

Forsikringsselskapene har registrert ekstremt mange vannskader etter første halvår i år. Det var over 46 000 vannskader i boliger og hytter, viser statistikk fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Det er nesten en dobling både i antall vannskader og i erstatninger i forhold til samme periode i fjor.

– Aller verst har det gått ut over hyttene og det er trolig sprengkulda som er hovedgrunnen. En så kraftig økning som vi nå ser er oppsiktsvekkende, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i FNO.

Erstatningene har allerede passert 1,6 milliarder kroner. De fleste vannskadene kom i vinter, men også i vår var det langt flere vannskader enn vanlig.

Omfattende hytteskader
Hvis det oppstår en vannskade på en hytte, går det ofte lang tid før skaden blir oppdaget og utbedret. Dette er noe av grunnen til at hytteskadene ofte blir både store og kostbare. Dessuten har standarden på hyttene blitt bedre, med mer sanitærutstyr og dermed flere tappepunkter.

I år har mange hytter fått omfattende skader på grunn av frosten.

Så langt i år er det registrert vannskader på 5300 hytter, mens det var rundt 1500 på samme tid i fjor. Erstatningene er på 214 millioner kroner, mot 82 millioner kroner etter samme periode i fjor.

Kald vinter
Langs kysten er det sjelden sprengkulde som sist vinter, og mange ble overrasket over bunnfrosne rør både i hus og hytter.

– I de verste enkelttilfellene gjorde vannet skade for en million kroner når det etter hvert fosset ut av frostsprengte rør. De fleste av oss kommer til å oppleve en vannskade minst en gang i livet. Det er større sannsynlighet for å komme hjem til en vannskade enn til et innbrudd, sier Neverdal.

Pass på rørene
Det bør ikke være for kaldt i hus og hytter når de forlates.

– For vannrørene i kjelleren kan det lett blir for kaldt vinterstid, sier Neverdal.

Husk også å tappe ut vannet fra vannledningene slik at det ikke står i rørene med fare for å fryse.

Skift gamle rør
I tillegg til de mange vannskadene som kan knyttes til vinterens kulde, skyldes også mange vannskader gamle rør. Rør i boliger fra 50- og 60-tallet som ikke er byttet ut, begynner å bli gamle og er ofte i en dårlig forfatning.

Forsikringen dekker skader som oppstår plutselig og uforutsett. Det er likevel eierens ansvar å vedlikeholde og skifte ut gamle rør.

– Tette sluk forårsaker dessuten mange vannskader hver uke. Husk derfor å rense sluket regelmessig, oppfordrer Neverdal.