Sterk økning i boligbranner

Forsikringsselskapene betalte ut rekordbeløpet 2,2 milliarder kroner etter boligbranner i første halvår. På Østlandet økte erstatningene med hele 61 prosent.

Utbetalingene på 2,2 milliarder tilsvarer en økning på hele 27 prosent fra første halvår i fjor.

Det var i alt 8.465 store og små boligbranner her i landet fra januar til juni i år, 15 prosent flere enn i i fjor på samme tid.

Av de 34 personene som omkom i branner første halvår, var 21 over 70 år.

Kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) gir den lange kalde vinteren noe av skylden, men sier at mange branner kunne vært unngått hvis folk viste mer omtanke og holdt elektrisk utstyr ved like.

– Det elektriske forbruket økte og dermed også risikoen for brann. Mer bruk av vedovner og peis trekker i samme retning, sier han.

– Det var også flere relativt store boligbranner første halvår, og erstatningsnivået er naturlig nok påvirket av økt markedsverdi på boligene og at nordmenn pusser opp mye, sier Osland.

Østlandet er verst. Her økte erstatningene med hele 61 prosent fra i fjor. På Sørlandet og i Trøndelag har det derimot vært nedgang i erstatningene.

Medregnet branner i næringsbygg var det i alt 9.633 branner i første halvår, 14 prosent flere enn i fjor. Totale brannerstatninger økte med 21 prosent til 2,9 milliarder kroner.