Landets første passivhusskole

Landets første passivhusskole åpnet i Drammen onsdag. Marienlyst ungdomsskole er den stolte innehaver av Energimerke A klassifisering og er et av FutureBuilts forbildeprosjekter.

- Vi kan være stolte av å bygge i forkant på nasjonal basis. Prosjektet har vakt stor nasjonal interesse som kompetanseutviklingsprosjekt for å utvikle byggenæringens kompetanse på energiområde. Alle ledd i verdikjeden skal lære av dette, sa daglig leder Pål Røland i Drammen Eiendom ved åpningen.

- I dette prosjektet har arkitekten, og alle de tekniske rådgiverne har vært med. Vi har brukt landets beste kompetanse på forskningsområdet til å bistå oss hvordan passivhusskolen skal bygges, sa han.

- Det som nå er spennende er - vil dette funke? Dette er utviklingsprosjekt. Vil vi greie å nå de energimålene som vi tror vi skal få til, la han til.

Han understreket at det er teamarbeidet som har gitt det meget gode resultat og takket først og fremst div.A arkitekter som har tegnet og prosjektert passivhusskolen og entreprenøren OBAS for et meget godt bygningsmessig resultat – og som har taklet alle endringer underveis - blant annet å flytte skolen 15 meter.

- Støttespillere har vært ENOVA som en viktig bidragsyter, og som forbildeprosjekt i FutureBuilt har det vært med å trygge oss på løsninger og hjulpet oss med den teoretiske forankringen, sa Røland.

- Dette har vært en veldig spennende oppgave. Vi liker å holde på med prosjekter der vi vinner arkitektkonkurranser. Da har vi det beste grunnlaget for å få til de beste byggene, sa sivilarkitekt Henriette Salvesen, div.A Arkitekter, og påpekte at de har hatt en god prosess med brukerne som har fått sine ønsker oppfylt som for eksempel klasserom og ingen åpne baser.

Leder Birgit Rusten, FurureBuilt syntes det var utrolig moro å være på åpningen av det første forbildeprosjektet i FutureBuilt.

– For FuureBuilt er det er et mål å få fram et 30-talls prosjekter hvorav Marienlyst ungdomsskole er det aller første. Hun nevnte Fjell barnehage som snart er ferdig, Papirbredden II, Boligbyggelagets Tollbugt. 66 og hele idekonkurransen om Strømsø bydel som andre FutureBuilt prosjekter. I Oslo er Bellonahuset, Nye Meteorologisk Institutt og et kontorbygg NCC skal bygge foreløpig med i porteføljen.