«Alle» vil ha strandlinje, men få selger

Egen strandlinje er det viktigste for kjøperne når de ser etter sjønære hytter. Men selv om markedet friskmeldes er strandperlene vanskelige å få tak i.

Eiendomsmeklerne tror at markedet også vil bli preget av at kommunene er blitt strengere i håndhevingen av strandsonebestemmelsene. Det kommer trolig til å dempe både prisutviklingen og omsetningshastigheten, ifølge mekler Eivind Berentsen.

– Vi ser spesielt i de allerede regulerte sonene at hyttekjøpere tar seg bedre tid til å undersøke muligheter og rettigheter før de tar en avgjørelse, sier Berentsen til NTB.

Han er mekler på Sørlandet, men mener utviklingen vil bli tydelig i hele markedet for hytter ved sjøen. Ferske tall fra Eiendomsmeklerforetakenes forening (Eff) viser at kjøpere ved sjøen vil ha hytte med strandlinje, men at det blir stadig færre slike hytter til salgs.

Friskmelder markedet
Nestleder Leif J. Laugen i Eff kunne tirsdag friskmelde et marked for fritidseiendommer som har brukt lengre tid på rekonvalesensen enn boligmarkedet. Etter et dramatisk fall fra 2008 til 2009, har prisene for fritidseiendommer ved sjøen så langt i år steget med 8 prosent. Dermed er markedet nesten tilbake på toppnivået fra 2007 i kronebeløp, selv om det ennå har et stykke å gå når sammenligningen justeres for inflasjon.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for en hytte ved sjøen er nå 29.339 kroner – det høyeste tallet som noen gang er registrert – mot 27.150 kroner i fjor.

– Tallene for fjoråret preges av at finanskrisen slo inn høsten 2008, og derfor får vi et fall for 2009 totalt, men dette er nå nesten hentet inn, sier Leif J. Laugen, nestleder i Eff.

Dyrest på Tjøme
En sjøhytte i Norge koster nå 2,256 millioner kroner i gjennomsnitt. Aller dyrest er det på Tjøme, hvor prisen fortsatte å stige også fra 2008 til 2009 – en periode da markedet samlet var så å si i fritt fall.

På Tjøme og i Lillesand var gjennomsnittlig pris per hytte over 6 millioner kroner. Det dyreste enkeltsalget så langt i år skjedde imidlertid i Sandefjord, for 13,2 millioner kroner, men Tjøme-hytta som i fjor ble utlyst med en prisantydning på 29 millioner kroner er fortsatt ikke solgt.

– Beliggenheten er helt avgjørende for prisene på sjøhytter, i mye større grad enn størrelsen. Vi ser også at i kommunene rundt Oslofjorden er hyttekjøperne mer opptatt av trafikale forhold på vei til og fra hytta, sier Laugen.

Siden omsetningsvolumet er såpass begrenset i dette markedet har store enkeltsalg tendens til å gjøre merkbare utslag på gjennomsnittstallene til Eff i større grad enn for eksempelvis i boligmarkedet.