Ingen kontakt i kommune-konflikten

Situasjonen synes helt fastlåst idet streiken i kommunene er på vei inn i sin neste fase. Det var ingen kontakt mellom partene i helgen.

– Vi har ikke hørt noe som helst fra arbeidsgiverne, sier Unio-leder og streikegeneral Anders Folkestad til NTB.

Søndag manet han troppene til iherdig kamp under et mobiliseringsmøte i Lærernes hus i Oslo. Barnehager, skoler, sykehus og pleie- og sykehjem landet rundt er rammet av streiken. Også leder Mimi Bjerkestrand for Utdanningsforbundet og leder Lisbeth Normann for Sykepleierforbundet talte til en sal fullsatt av det Normann kalte frontsoldater.

– Situasjonen virker veldig fastlåst, og nå taler vi streikens tydelige språk, sier Folkestad.

Der i gården ligger ansvaret for bruddet delvis hos KS og delvis hos statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Unio hevder KS fra et tidlig tidspunkt var fastlåst i sine egne standpunkter og derfor ikke viste noen reell vilje til å forhandle. Stoltenberg og regjeringen får sterk kritikk for ikke å ha vartet opp med midler til et ekstraordinært likelønnsløft.

Øker presset

Rundt 18.000 ansatte i kommunene ble tatt ut i streik fredag morgen. Onsdag denne uka kommer streiken til å bli trappet kraftig opp, når de fire hovedsammenslutningene – LO, YS, Unio og Akademikerne – tar ut ytterligere snaut 30.000 medlemmer.

De streikende krever større likelønnstillegg, mer sentral fordeling og at finansieringen av arbeidstidsreformen, som sidestiller skift- og turnusarbeid, tas utenfor rammen. Reformen utløser en ekstra lønnskostnad på rundt 150 millioner kroner, først og fremst ved sykehusene. Arbeidsgiverne mener pengene må tas av den samlede lønnspotten i oppgjøret.

Mandag arrangeres det dessuten flere streikemarkeringer i norske byer, fra Alta i nord til Kristiansand i sør. I Oslo sentrum blir det blant annet demonstrasjon og appeller fra streikelederne mandag ettermiddag.

– Ikke mer å gi

– Det er klart at alvoret ikke blir noe mindre når streiken trappes opp. Det øker presset i konflikten, men opptrappingen endrer ikke noe i måten vi jobber videre med dette, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS.

Han fastholder at det ikke er mer å gi i kroner og øre, men er åpen for ytterligere drøftinger rundt enkeltelementene innenfor rammen. Det betyr blant annet at KS kan være villig til å flytte en større del av rammen fra lokal til sentral fordeling og se på vektingen av fordelingen mellom de ulike yrkesgruppene i kommunal sektor. Men det er uaktuelt å utvide den økonomiske rammen, ifølge Sundnes.

– Vi snudde alle steiner i meklingen uten å komme til enighet. Nå prøver vi i KS igjen å snu alle steiner for å se hvilke muligheter vi har, sier han.

– Men uansett ligger initiativet nå hos meklingsmannen.

Venter på signaler

Meklingsmannen Kari Gjesteby kommer imidlertid neppe til å foreta seg noe i umiddelbar framtid, såfremt det ikke kommer klare signaler fra partene om at det er vilje til bevegelse.

Heller ikke i sykehusstreiken var det noen kontakt mellom partene søndag. Ifølge Helsetilsynet er det så langt ingen tegn til at liv og helse er satt i fare.

Normann viste til uttalelser fra Spekters forhandlingsleder Anne-Kari Bratten om at det ble gitt tilbud tilsvarende rammen i statsoppgjøret.

– Det er lett å være stor i ord, men faktum er at vi ikke så ett eneste tilbud på bordet under meklingen, sa hun.