Fare for slum

OBOS-direktør Martin Mæland reiser en viktig debatt om boligpolitikken i Norge og i Oslo spesielt. Boligbyggingen i Oslo er svært liten i forhold til tidligere - og alt for liten i forhold til befolkningsøkningen. Han sier at det er en overhengende fare for at vi kan få nye slumområder i Oslo om kort tid. OBOS-direktøren går også kraftig ut mot dagens boligpolitikk. Politikerne er opptatt av helt andre forhold enn sosial boligbygging.

Utbyggerne møtes også av en rekke nye krav – det være seg universell utforming, energieffektivisering, estetikk og mye mer. I tillegg til å bygge boliger skal utbyggerne også stå for infrastruktur, barnehager og hva det måtte være. Tanken bak mange av kravene er greie nok, men når alle kravene summeres betyr det at en vanlig leilighet i mange tilfeller fordyres med flere hundre tusen kroner. Det betyr at mange ikke lenger har råd å skaffe seg sin egen leilighet. Og da finner man andre løsninger - og det kan i verste fall føre til slum.

Den rødgrønne regjeringen kommer med stadig nye grep som gjør all boligbygging vanskeligere. Vi er helt på linje med NHO-sjef John G Bernander som nå reagerer sterkt på at regjeringen utelukker private boligbyggelag fra å bygge omsorgsboliger. Det er Aftenposten som har tatt opp saken. – Vi sitter nærmest i sjokktilstand, sier Bernander til avisen.

Regjeringen har endret reglene slik at kommuner ikke får statlig støtte til bygging av omsorgsboliger og sykehjem hvis private står for byggingen.

De ansvarlige politikerne kan ikke ane konsekvensen av sine handlinger. De rødgrønne partiene har overlatt all makt til en åndselite som synes å være på en annen planet enn de arbeidsfolkene som har bygget opp disse partiene. De som styrer har i alle fall ikke mye innsikt i hva som skjer utenfor maktens korridorer.

I Oslo er det borgelig styre, men der er det også sterke krefter som er i ferd med å kvele all fornuftig boligbygging med de mest forunderlige reguleringstiltak. Reguleringsiveren synes ikke å ha noen grense.

 

Les hva Martin Mæland tidligere har skrevet i sin Gjestekommentar på bygg.no:

http://www.bygg.no/2010/04/befolkningsvekst-og-leilighetsstørrelser