Lønnsomt å gå ned i stilling

Mange drømmer om å jobbe mindre uten å tape penger på det. NHH-professor Kjell G. Salvanes mener man til og med kan tjene på å gå ned i stilling.

– Det norske skattesystemet gjør at det kan være gunstig å gå ned i stilling. I noen tilfeller er det helt åpenbart at det lønner seg. Jeg er sikker på at folk flest ser dette og tilpasser seg deretter, sier Salvanes, som er ekspert på arbeidsmarkedsøkonomi og professor ved Norges Handelshøyskole, til Bergens Tidende.

I stor grad er det småbarnsforeldre som velger å jobbe mindre. For dem kan tidsklemma løses ved å gå ned i stilling, mener Salvanes.

Han viser til et regnestykke med utgangspunkt i en årslønn på 400.000 kroner i året. En fridag i uken koster da 988 kroner. Bruker man dagen fordelt på 7,5 timer med barnepass, husarbeid eller trening, blir det 131,7 kroner i timen. Få private kan matche en slik pris, mener Salvanes.

Frilansjournalist Liz Buer ga i 2008 ut boken «Rik på tid» som handler om nettopp folk som har trappet ned. Én av tre av dem hun snakket med sa de drømmer om å jobbe mindre.

– Ønsket om å frigjøre tid var felles for de jeg snakket med. De ville oppnå en rikdom ved å ha mer tid til å leve. Og så ville de drive med noe de var fornøyd med, sier hun.

Salvanes advarer mot at det slett ikke går bra med alle som velger en slik løsning.

– Tapt pensjonssparing må også inkluderes i regnestykket, sier Salvanes.