Ordrebøkene fylles

Stadig flere entreprenører, underentreprenører og andre i byggenæringen melder nå om at ordrebøkene begynner å fylles. Men det er fortsatt betydelig prispress, og mange kontrakter inngås til priser som er i grenseland for lønnsomhet. Det eneste som kan redde slike kontrakter er at det blir god fremdrift i jobbene – og at man hele tiden har kontroll på utgiftssiden. Da kan selv ”dårlige” kontrakter bli god butikk. Nå er det viktigere enn noen gang å ha god produktivitet.

 

God byggeledelse er og blir et nøkkelord. På dette området har mange bedrifter forsømt seg. Mange har vært mer opptatt av å øke omsetningen enn å tjene penger på de kontraktene man har. Men skal man tjene penger, er det livsviktig med god byggeledelse. Gode byggeledere vokser ikke på trær.

Etter vårt syn har det vært lagt alt for lite vekt på å utdanne og utvikle gode byggeledere. Her har etter vårt syn næringen en stor oppgave. Mange bedrifter har rekruttert byggeledere fra egen stab. Man merker tidlig hvem som egner seg. Tar man tak i unge dynamiske mennesker som kommer inn som fagarbeidere, og sørger man for at disse får nødvendig skolering og erfaring, da vil slike folk stige i gradene. Og dette kan bli bedriftens beste investering.

Vi har sett en rekke eksempler på at like prosjekter med ulike byggeledere kan gi store sprik både i gjennomføring og inntjening. De beste byggelederne skaper alltid det beste resultatet. Ja, selv håpløse prosjekt kan bli reddet inn av dyktige ledere. Disse lederne får folkene med seg – og de får de riktige varene inn til riktig tid. Ofte er det selvfølgeligheter som gir resultatene. Men ingenting kommer av seg selv.

Byggenæringen i Norge har nå en historisk mulighet til å bedre sin produktivitet og kvalitet vesentlig. Men da må det stilles krav i alle ledd. Mange har vært ensidig opptatt av minstelønnsatser. For vinnerne i bransjen - om man er fagarbeider, bas eller byggeleder betyr dette lite. Man arbeider for et felles mål – og da vil man gjennom bonusordninger og andre ordninger sørge for at alle får glede av økt inntjening. Makter man å gjennomføre et godt prosjekt, vil alle som har bidratt føle stolthet. Denne stoltheten er gull verdt for byggenæringen.

Vi har mange ungdommer som føler seg tapere etter at de har vært reformert i hjel i den norske skolen. Byggenæringen kan være med å få mange av disse elevene på rett kjøl. Kommer de inn i en bedrift med gode arbeidsledere og får disse elevene en tilpasset opplæring, vil kanskje mange av ”taperne” til slutt selv ende som gode ledere. Uansett vil de kunne få et langt bedre liv enn det skolen har gitt dem. Reform 94 og de mange andre reformene er teoretiske fadeser som dessverre har ødelagt livet til mange mennesker. Men ungdommen har altså et håp i byggenæringen – i alle fall dersom man kommer til bedrifter som har ledere med empati og kunnskap om hvordan man skal behandle folk.