Barnehageutgiftene blir del av rammetilskuddet

Barnehageutgiftene skal bli en del av rammetilskuddet til kommunen neste år.

 

Dette er trolig den mest omstridte nyordningen som regjeringen foreslår i sin kommuneøkonomiproposisjon som legges fram tirsdag samtidig med revidert nasjonalbudsjett.

I dag gis tilskuddet til barnehagedrift som øremerkede tilskudd ut fra antall barnehageplasser. Nyordningen betyr at 26,5 milliarder kroner i øremerket tilskudd til barnehager skal bli en del av rammetilskuddet fra 2011.

Aldri før har så mange milliarder blitt en del av inntektssystemet.

For å hindre at utslagene skal bli for store, går regjeringen inn for at ingen kommuner skal oppleve en endring sammenlignet med gammelt system som utgjør mer enn 300 kroner per innbygger.

Trondheim og Bergen taper

Ifølge tidligere lekkasjer fra ANB om kommuneøkonomiforslaget, vil de store taperne være Bergen, Stavanger og Trondheim. Oslo kommer derimot ut i pluss.

De fleste småkommunene kommer også bedre ut enn ved dagens ordning, inkludert de fra før så rike kraftkommunene.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) har tidligere uttalt at de store kommunene ikke har større grunn til å frykte at de vil tape på barnehagetilskuddet enn andre kommuner.

Både tapere og vinnere

Ifølge en rapport som Telemarksforskning har gjort for kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS, vil mange kommuner miste så mye som 10 prosent av barnehagetilskuddet sitt når øremerkede tilskudd erstattes av rammetilskudd.

Telemarksforskning konkluderer med at stykkprisfinansiering vil være mye bedre enn rammetilskudd til barnehagene.

Forskerne mener at omfordelingseffektene vil bli urovekkende store om barnehagetilskuddet går inn i rammetilskuddet. De har regnet ut at 47 av 385 kommuner vil miste mer enn 10 prosent av sitt barnehagetilskudd, mens 32 vil få over 10 prosent mer enn i dag.