Hederspris til Moksnes

I forbindelse med EBAs 100-års jubileum, delte foreningen for første gang ut en hederspris. Prisen gikk til Jan Moksnes.

Prisen ble delte ut til en person som står som et forbilde for alle som har levd en stund, men også for alle byggstudenter, og unge, som står på kanten av byggegropa for å ta fatt på en arbeidsdag i den norske byggenæringen.

I juryens begrunnelse står det blant annet:

”Juryen fant en mann som både er kjent og ukjent. Han er en beskjeden og ydmyk mann, men som Terje Vigen: hans øyne kan lyse av besluttsomhet og handlekraft”.

Moksnes er utdannet sivilingeniør fra Newcastle University i 1960, hvor han senere kom tilbake som lærer i fire år.

Han er en av pionerene i den norske byggenæringen. I rundt 20 år arbeidet han for Norwegian Contractors, og var med på å levere nærmere 20 betongplattformer som prosjektleder og adm. direktør. Han ledet også Aker Entreprenør, og var President for Aker Maritime i Houston i to år mot slutten av 90-tallet.

I 1998 - da han var 62 år - etablerte han sin egen konsulentvirksomhet i Stavanger, og har i årene siden vært engasjert i store maritime betongkonstruksjoner i Spania, Monaco, Hellas, Mexicogulfen og Russland – hvor han for kort tid siden kom tilbake etter et nytt opphold på Zakalinprosjektet.

Moksnes har fått flere prestisjefylte internasjonale og nasjonale ærespriser for sine kunnskaper, resultat og engasjement for betongteknologiske utvikling og ledelse av store anleggsprosjekter.

Han har vært en ildsjel når det gjelder å sikre bedre rekruttering til byggstudiet på NTNU. Han ledet Næringslivsringen frem til 2009, og kan ta mye av æren for den gode kontakten som er etablert mellom universitet og næringen. Han drev bl.a. frem den tunge prosessen med å utvikle et revitalisert og fremtidsrettet byggstudium, og har kjempet for å sikre studiet nyrekruttering av gode lærere og professorer - som får anstendig betalt.