Først i landet med lavkarbonsement

Torsdag 6. mai produseres den første betongen i landet basert på lavkarbonsement og støpes ut på det nye Science Center Østfold.

I denne sementen har man erstattet flere materialer, slik at CO2-utslippene for sement i bygget er redusert med 200 tonn CO2.

NorBetong AS tok i tidlig fase kontakt med byggherre ved styreleder Osmund Ueland og NCC Construction AS for å diskutere ulike løsninger med betong. Senteret skal bruke mye betong (ca. 3500 m3), og vil kunne bli et utstillingsvindu, også for materialbruk i forhold til estetikk og miljø. Det være seg overflater på gulv, vegger og utearealer.

Science Center Østfold har sterk fokus på energi, miljø og helse i sin formidling, og materialbruk og tekniske løsninger i prosjektet er godt gjennomtenkt.

Lavkarbonsementen som er produsert av Norcem AS er et pilotprosjekt i den forstand at en høy andel av den såkalte klinkeren er erstattet med andre hydrauliske materialer (flyveaske og kalkmel). Dermed reduseres CO2-utslippet betydelig. Konseptet er bl.a. benyttet i den nye senketunnelen i Bjørvika, og representerer et redusert CO2 utslipp tilsvarende 40 millioner bilpasseringer.

Foruten byggherre og entreprenør har også rådgivende firma COWI AS vært delaktig i prosessen med å ta i bruk denne miljøbetongen. Betongen har noen endrede bruksegenskaper enn tradisjonell betong, men bestandighet- og bæredyktighet er minst like god.

- NorBetong AS og Norcem AS er sterkt opptatt av mest mulig miljømessig produksjon, og ligger helt i front i utviklingen i Europa. Det er derfor svært gledelig at det nye Science Center Østfold, som det første bygget i landet, går for denne løsningen, sier regionsleder Inge Eeg i Norbetong AS.

Flere andre store prosjekter vil for øvrig starte opp med tilsvarende konsept i løpet av våren, bl.a. det nye Meteorologiske Instituttet.

- Da forslaget kom fra NorBetong, ble dette en naturlig del av arbeidet mot vår visjon: En aktiv pådriver i samfunnsutviklingen, sier styreledere Osmund Ueland i Science Center Østfold.

- Vi ønsker at senteret skal få en sterk nasjonal stilling, og vise vei i mange sammenhenger, sier Ueland, som er glad for at NCC Construction AS har et godt grep rundt gode fremtidsrettede løsninger og fremdriften i prosjektet.