Økende boligbygging

Etter en heller moderat start på året klinker mars måned til med en markant økning i både salg og igangsetting av nye boliger som gir grunn til økende optimisme hos boligbyggerne.

Det er boligmarkedsanalysen for første kvartal i år, som ble presentert på Boligprodusentenes boligkonferanse på Gardermoen, som presser frem et lite smil i en hardt prøvet bransje.

Hovedtrenden i boligtrallene er at den samlede igangsettingen av boliger var 32,2 prosent høyere og salget 28,8 prosent høyere enn samme kvartal i fjor. Samtidig har ordrereserven styrket seg hvert kvartal siden første kvartal i fjor og legger seg denne gangen 26,1 prosent høyere enn for ett år siden. Bare på de tre siste månedene er bransjens ordrereserve styrket seg med nærmere 16 prosent.

Adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som utarbeider den kvartalsvise boliganalysen i samarbeid med Prognosesenteret, opplyser at starten på 2010 var preget av en unormalt kald vinter og en klargjøring av prosjekter som aktørene har hatt liggende i påvente av et mer modent marked.

– Derfor har ikke dette vært noe voldsomt sterkt kvartal. Både januar og februar var forholdsvis moderate på de fleste nøkkeltall, mens mars måned viste en markant økning både i salg og igangsetting. Igangsettingen økte fra februar til mars med 25 prosent, mens salget steg med hele 41 prosent. Håpet er at denne gode utviklingen holder seg utover, kommenterer han.

Et annet trekk i boligmarkedsanalysen er at leilighetsmarkedet er på vei tilbake for fullt. Eksempelvis er veksten i salg og igangsetting fra februar til mars klart størst for leiligheter. 40 prosent av de igangsatte boligene i første kvartal i år var leiligheter, mens eneboliger fikk en markedsandel på 36 prosent. Småhus utgjør de resterende 24 prosentene. Trenden er tilnærmet lik for salget med 40 prosent leiligheter, 39 prosent eneboliger og 21 prosent småhus.

Adm. direktør Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret kan opplyse at salgsøkningen nå skjer på kommende prosjekter og ikke på salg av såkalte hyllevarmere som over tid har ligget ferdigstilt men usolgt i markedet.

Det er fortsatt høyest boligaktivitet på Vestlandet med Rogaland som den klare eneren. Fylket stod for 18 prosent av igangsettingen av nye boliger, og 23 prosent av salget mens eksisterende boligmasse utgjør kun åtte prosent. Også Møre og Romsdal gjør det bra med åtte prosent av nybyggingen med en boligmasseandel på fem prosent. Hordaland igangsatte 12 prosent av boligene og solgte 11, men har da også 10 prosent av landets boligmasse. Samme tall har Akershus. I Oslo er det fortsatt labert med syv prosent av igangsettingen, mens byen har 14 prosent av landets boligmasse. Men i hovedstaden kan de glede seg over at salget på ni prosent av landstotalen er høyere enn igangsettingstallene.

Det er ikke lett å angi hvilket nivå boligbyggingen vil ende på i inneværende år. Men holder igangsettingen samme tendens ut året som hittil, vil det bygges ni prosent flere boliger enn i 2009 som betyr snaut 20.000 enheter.

– Dette er hastigheten vi har inne nå, og et slikt nivå vil historisk kunne karakteriseres som forholdsvis lavt. Men den kraftig positive utviklingen i salget i mars måned kan indikere at tallet kan bli hyggeligere, konstaterer Jæger og legger til:

– Men igangsettingstallene er fortsatt på et historisk forholdsvis moderat nivå så det er lite sannsynlig at vi passerer 30.000 nye boliger de nærmeste to årene, avslutter Jæger.