Norges paviljong på Verdensutstillingen åpnet

Lørdag åpnet den norske paviljongen på tidenes største verdensutstilling, og dette med større enn forventet publikumstilstrømning.

Allerede før dørene til den norske paviljongen hadde åpnet stod hundrevis av nysgjerrige tilskuere samlet seg i køområdet utenfor det 1800m2 store bygget.

800.000 på en dag

Det er ventet opp mot 800.000 besøkende på Expo bare i dag. I løpet av de 184 dagene verdensutstillingen er åpen, vil det komme mellom 70 og 100 millioner besøkende. Og den norske paviljongen ser ut til å være et populært stopp.

- Det er en lettelse å endelig ha åpnet, og veldig morsomt å se at folk køer opp for å komme inn. Det er inspirerende å se hvordan publikum inne ser og utforsker detaljene og hvordan paviljongen vår blir brukt som et fotoobjekt både uten- og innenifra, sier Arild H. Blixrud, Generalkommissær Norge på EXPO.

Første gjest

Åtte år gamle Ran Qi som var den første gjesten til den norske paviljongen.

- Da jeg kom inn følte jeg at jeg vandret rundt i naturen, det er veldig mye pent å se på. Jeg likte isbjørnsporene best. Jeg så fotsporene, og la hendene der og da merket jeg at det var helt kaldt. Det var en behagelig følelse, sier Ran qi, som gleder seg til å komme tilbake for å se mer.

Både hun og faren kommer til å besøke EXPO flere ganger. Og den norske paviljongen er selvsagt på plakaten hver gang.

Norsk natur i Shanghai

Den norske paviljongen er tegnet av Arkitektkontoret Helen & Hard fra Stavanger. Den er bygget i limtre og innholdet presenterer norsk livsstil, næringsliv og flere aspekter ved den norske samfunnsmodellen.

Det norske konseptet, Norway. Powered By Nature, tar for seg viktigheten av nærhet mellom natur og by. Norge viser frem hvordan naturen blir brukt som en kilde til norsk næringsliv og norsk levesett.

Norge og Kina styrker bånd

I Shanghai for anledningen var den norske ambassadøren i Kina, Svein Sæther og styreleder for Norge på EXPO og sjef for Det Norske Veritas, Henrik Madsen. De er begge enige om at den norske paviljongen representerer Norge på en flott måte.

- Å være her og se hvordan alt er kommet sammen og hvordan det faktisk fungerer er en fantastisk opplevelse, sier Henrik Madsen, Styreleder for Norge på EXPO og CEO Det Norske Veritas.

Det er 250 deltagende land og organisasjoner på EXPO i Shanghai og dette gjør den til den største verdensutstillingen noensinne.

- Vi tror og håper at dette blir et flott møte med kinesere og det gjelder meg å se hvor vellykket den første dagen er og hvor interessert publikum er i den norske paviljongen, avslutter Blixrud.

Byggeindustrien skal til Kina og verdensutstillingen med en større gruppe i september.