Norconsult og Alliance vant i Drammen

Norconsult AS vant idékonkurransen om klimanøytral byutvikling av Strømsø sentrum i Drammen i samarbeid med Alliance arkitekter.

Idékonkurransen "En by å leve i" er en del av Future Built, et ti-årig program som skal bidra til å utvikle klimanøytrale byområder og bygninger i Oslo og Drammen. Konkurranseområdet som ligger sentralt i Drammen og er kjerneområde for by- og boligutstillingen i Drammen., var lyst ut i hele EØS-området, og til sammen 41 forslag ble innlevert fra inn- og utland.

Drammen er kjent for sin offensive satsing innen miljø og byutvikling, der man ønsker å utvikle et menneskevennlig bysamfunn, med lite transportbehov og minimale utslipp av klimagasser. Både byggemetoder og drift av bygninger skal bidra til å redusere belastningen på miljøet.

– Drammen har vist at byen ikke bare har visjonene, men også kraft til å gjennomføre dem. Strømsø vil bli et referanseprosjekt som hele landet bør følge nøye, og min oppfordring er ”Lær av Drammen", sa miljøvernminister Erik Solheim da han delte ut prisen.

– Et flott forbildeprosjekt for klimabyen Drammen, og et prosjekt som i størst grad klarer å kombinere klimaeffektivitet med en overbevisende byplanstrategi, mener juryen.

”Look to Strømsø” er et prosjekt med hovedfokus på å lage en byplanstrategi som rammeverk for en langsiktig utvikling. Strømsø skal være et laboratorium for planlegging og prosjektering av den bærekraftige byen og utvikling av en bærekraftig livsstil. Utvikling av planområdet krever en byplanstrategi som gir klare føringer for en langsiktig utvikling og rom for endring og læring underveis i prosessen. Sentralt i byplanstrategien står vesentlig endringer i mobiliteten og revitalisering av byrommet, samt fokus på energieffektive løsninger.

– Vi gleder oss til å ta fatt på oppgavene, det er spesielt spennende å få være med på byutvikling i Drammen, som er en foregangsby når det gjelder utvikling av fremtidens byrom, kommenterer Berit Bjørnsen, ansvarlig planlegger hos Norconsult.

Både Norconsult og Alliance arkitekter  har de senere årene bygget opp et solid miljø innen byplanlegging, arkitektur og landskapsarkitektur. Ved utarbeidelse av vinnerbidraget har hovedfokuset vært på å lage en robust byplanstrategi.