Mer fleksible regler for å stenge luftrom

Reglene for stenging av luftrommet fremover vil bli mer fleksible. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) avviser at norske luftfartsmyndigheter har vært for strenge i sin praksis så langt.

Meltveit Kleppa informerte om et mer fleksibelt regelverk på en felles pressekonferanse med blant annet statsminister Jens Stoltenberg (Ap), helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og næringsminister Trond Giske (Ap) mandag ettermiddag.

Kleppa deltok tidligere på dagen på et videomøte med de europeiske transportministrene der et forslag fra europeiske luftfartsmyndigheter om et mer fleksibelt regelverk ble bestemt. Vedtaket ble gjort etter press fra flyselskapene som taper rundt 250 millioner dollar om dagen.

Uklart ansvarsforhold

Det ble foreslått at de ulike europeiske landene skal få tilgang til å gi flyselskapene lov til å fly i enkelte områder, dersom værobservasjoner og andre data tilsier at det er trygt. Det skal ikke bli noen restriksjoner i områder uten aske.

– Det som er viktig at alle europeiske land har en felles tilnærming. Vi ga støtte til forslaget om mer fleksible regler, men understreket at det er ansvarsforhold og andre konsekvenser som må vurderes nærmere, sa Kleppa.

Støtter stengningen

Samferdselsministeren ville imidlertid ikke være med på at Luftfartstilsynet og Avinor har praktisert stengningsbestemmelsene for strengt så langt.

Luftfartsmyndighetene har fra flere hold blitt beskyldt om å stenge uten godt nok grunnlag.

– Avinor og Luftfartstilsynet har gjort det eneste riktige i denne situasjonen, i samsvar med europeiske prosedyrer og internasjonalt samarbeid. Sikkerheten skal gå først, men jeg tror det nå fremover blir tilslutning til mer fleksible prosedyrer, sa Kleppa.

Taus om støtte

Verken samferdselsministeren eller næringsminister Trond Giske ville mandag svare på den norske flygenæringens krav om en hjelpepakke.

– Det vil være helt avhengig av hva EU gjør, fastslo Giske.

Giske (Ap) skal tirsdag møte 13 bransje- og næringsorganisasjoner for å diskutere hva som må gjøres dersom restriksjonene i lufta blir langvarige, eller vekslende.

– Det er viktig å ha dialog i forkant slik at vi er forberedt på problemene når de dukker opp, sa statsråden.

Alvor

Problemene i flytrafikken og alt de fører med seg, var første post på mandagens regjeringskonferanse.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var med på pressekonferansen for å understreke alvoret regjeringen håndterer saken med.

– Det som skjer er også en påminning om naturens mektige krefter og hvor sårbart et avansert samfunn er overfor slike krefter, sa han.

Han lovet at regjeringen vil sette inn betydelige ressurser for å bøte på problemene.