Nye heiskrav i bygg

- Regjeringen ønsker at alle er inkluderte og har like muligheter i samfunnet. Derfor kommer det nå strengere krav om å bygge heis i nye boliger og bygninger, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

Fra 1. juli i år kommer det nye byggeforskrifter. Da blir det obligatorisk å montere heis i alle nye arbeids- og publikumsbygg som har to eller flere etasjer og i nye boligblokker som har tre eller flere etasjer. I bygg som er tre etasjer eller høyere, skal heisen ha plass til en sykebåre. De nye heiskravene gjelder ikke for eneboliger, rekkehus og andre småhus.

- Mange viktige arenaer for deltakelse i samfunnet er innendørs. Manglende tilrettelegging stenger folk ute. Heis er ikke bare nyttig for personer med nedsatt funksjonsevne. Trappen er et hinder for de som brekker et bein eller har små barn i barnevogn, påpeker Navarsete.

Det kan være mye å spare på bedre tilgjengelighet i boliger. Undersøelser syner at det koster rundt en halv million kroner mindre å gi folk hjelp hjemme, fremfor på en kommunal institusjon. I dag er det bare tilgjengelighet for rullestolbrukere i rundt 7 prosent av alle boliger.

- Det blir flere eldre i årene som kommer. Bedre tilgjengelighet i boliger gjør at flere kan bo hjemme lenger. Det er kostnadseffektivt for samfunnet, dessuten setter de fleste som ikke er alvorlig syke mer pris på å bo hjemme fremfor på en institusjon. Heis i arbeidsbygg gjør det også mulig for flere å være i jobb, sier Navarsete.