Lav boligbygging i Nord-Norge

Boligbyggingen i Nord-Norge har nærmest stoppet opp, og vi må mer enn 40 år tilbake i tid for å finne lavere igangsetting.

I fjor ble det igangsatt kun 135 000 m2 bygg i Troms – vi må mer enn 30 år tilbake i tid for å finne tilsvarende lave tall, viser nye tall fra Nordnorske Entreprenørers Service-Organisasjon (NESO).

I Finnmark er det den motsatte situasjon – her ble det igangsatt 106 000 m2 – noe som vi må tilbake til 1995 for å finne høyere aktivitet.

I Nordland ble det igangsatt kun 250 000 m2 – noe som er en tilbakegang på hele 31 % i forhold til rekordåret 2008. Byggeaktiviteten i Nordland er nå betydelig lavere enn gjennomsnittet de siste 20 årene.

- Dette er en alvorlig situasjon som vi ikke kan leve med over lang tid, sier adm. direktør Ruben Jensen i NESO.

Landsdelen trenger nye vekstimpulser for å snu den negative trenden. – Vi ber derfor Regjeringen om snarest å ta initiativ til eksempelvis å få fremskyndet hav- og vindkraftsatsingen, småkraftverk og intensivere letingen etter petroleum/gass utenfor landsdelen, sier Jensen. Som et kortsiktig tiltak bør i tillegg Regjeringen ta initiativ til å fremskynde offentlige bygg- og anleggsprosjekter, mener Jensen.

- Bygg- og anleggsbransjen er en av de største næringene i Nord Norge og vi har måttet foreta en kraftig nedbemanning den siste tiden samtidig som det arbeides aktivt med tilgang på nye markeder og produkter.

- Situasjonen vil bli betydelig forverret dersom ikke myndighetene iverksetter tiltak. Vi trenger den mye omtalte nordområdesatsingen nå, avslutter Ruben Jensen.