Nytt sykehus i Vesterålen

Styret for Helse Nord RHF godkjente i dag oppstart av byggeprosjektet ved Nordlandssykehuset Vesterålen.

Byggestart skjer høsten 2010 og full drift i nye lokaler planlegges fra april 2014.

- Dette er en gledens dag! I løpet av fire år vil vesterålingene endelig få et nytt og moderne sykehus, sier styreleder Bjørn Kaldhol i Helse Nord RHF.

Faglig innhold
Nordlandssykehuset Vesterålen skal yte tradisjonelle lokalsykehustjenester. Det skal legges særlig vekt på sykehustilbudet for et stadig økende antall eldre. Den kommende samhandlingsreformen, som Stortinget skal vedta, kan påvirke arbeidsdelingen med kommunene. Økt tilbud på dagbehandling og polikliniske tilbud til store befolkningsgrupper er et annet satsingsområde. Akutt beredskap i indremedisin, kirurgi og fødeavdeling skal ivaretas i tråd med den arbeidsdeling som gjelder i Helse Nord og moderne faglige retningslinjer.

Hovedutfordring
- Hovedutfordringen vil være å fortsette utviklingen av det faglige innhold og ha en drift som bærer dette økonomisk. Befolkningen vil kreve moderne og effektive tjenester. Da vil forandring og dynamikk basert på moderne medisin og tett samarbeid med resten av helsetjenesten være løsningen, sier styreleder Bjørn Kaldhol.

Størrelse og kostnad
Det nye bygget på Stokmarknes er på totalt 14786 kvadratmeter. Samlet vil bygningsmassen være 21747 kvm. Psykiatri og rehabilitering utgjør 3300 kvm. 1700 kvm er udisponert. Kostnaden er beregnet til 864 millioner kroner (2009 verdi). Av dette vil ca. 245 millioner finansieres med lån og 620 millioner kroner er egenkapital fra Nordlandssykehuset HF og Helse Nord RHF. Byggherre er Nordlandssykehuset HF.