Drepende lang byggesakstid

Vi får stadig rapporter om at det kan gå år og dag før byggesaker blir avgjort i det kommunale byråkratiet. En av verstingene i klassen er Bergen kommune. En byggmester sier til NRK at det kan gå inntil fem år fra tomtekjøp til ferdig hus. Dette koster selvsagt huseieren store beløp. Men det synes ikke byråkratene å bry seg spesielt om. Det må være noe galt fatt når en kommune som Bergen kan bruke opp til 700 dager for å behandle en reguleringsplan.

For en huseier kan dette bety ekstrakostnader i hundretusen-kronersklassen. Vi merker oss at byråden for byutvikling, næring og klima i Bergen, Lisbeth Iversen (Krf) innrømmer at situasjonen er uakseptabel.

I kommunen sier man at årsaken er at man i gode tider mister fagfolk til privat næringsliv. I slike tider blir det også flere byggesaker, og dermed får man et dobbelt problem. Hun lover at saksbehandlingstiden kommer ned i 45 uker etter at det er ansatt flere folk i tillegg til at man har leid inn fagfolk.

Det å leie inn folk kan man etter vårt syn også gjøre i gode tider.

Vi forstår selvsagt at det ikke alltid er like enkelt for dem som skal behandle søknadene. Vi har fått et komplisert lovverk, og alle skal uttale seg. Dersom noen begynner å protestere, går tiden. Av og til et det ikke grenser for hva folk kan klage på. Det synes å være nok av kverulanter i nærmest enhver gate og vei. Og lovverket kan brukes og misbrukes for å trene saker i årevis.

Det er politikerne som har laget lovene. Kanskje de nå skal se å få gjort noe slik at filibustertaktikere får en noe trasigere hverdag.