Snart kan det bli mørkt og kaldt

Byggeindustrien har i mange år vært opptatt av kraftsituasjonen i Norge. Vi har gang på gang uttrykt stor uro over at det ikke er bygget ut mer kraft. Nå begynner vi virkelig å merke problemene. Denne helga gikk prisene til himmels også på Østlandet. Forbrukerne som ikke har bundet seg til fastprisavtaler, vil selvsagt måtte betale dyrt. Men dette blir også dyrt for næringslivet.

I tillegg til de løpende prisene kommer moms, elavgift, nettleie og påslag fra kraftselskapene. Det oppsiktsvekkende er at også prisen på natta er himmelhøy.

Vi har lenge vært klar over situasjonen i Midt-Norge og Nord-Norge. Vi er også klar over hvor sårbar situasjonen er for Bergens-området. Problemet er at det er mange områder i Norge som nå begynner å få problemer med strømforsyningen. Det skal ytterst lite til før at hele strømnettet kan kollapse. Da blir det mørkt og kaldt rundt i de tusener av hjem.

Det å sikre strømforsyningen er ikke noe som kan gjøres over natten. Det tar tid å planlegge og bygge ut ny kraft. Dessverre har det ikke vært ryggrad nok i politikerne til å stå i mot alle protestbevegelsene som er mot alt – også det å sikre kraftforsyningen. Dette har gjort at vi ikke har fått de investeringer i både kraftverk og overføringsledninger som vi trenger for å sikre strømforsyningen her i landet.

Vi har hele tiden ment at norsk vannkraft er den mest miljøvennlige måten å produsere og bruke kraft på i Norge. Nå er vi helt avhengig av kullkraft som kommer fra miljøbomber på kontinentet i tillegg til leveranser fra kjernekraftverk. All slik kraftproduksjon er vi selvsagt fanatiske motstandere av i Norge, men ingen vet jo hvilken strøm som kommer til din bolig og til dine lamper. Kanskje kommer det strøm til Norge fra gasskraft-verk i utlandet - gass-kraftverk som får gass fra Norge. Forstå det den som kan.

Selv de mest ihuga motstandere av kraft vil vel ha litt lys og varme. Det kan de få også i fremtiden. Men da må de også forstå at strømmen tilfeldigvis må komme fra et produksjonssted. Og i Norge kan vi produsere den mest miljøvennlige kraft som kan produseres i denne verden.

Politikere – stram dere opp og sørg for at Norge får en oppegående kraftforsyning.

VG fulgte i går opp med et stort oppslag i søndagsavisen hvor man referte til oppslaget på bygg.no. Vår bekymring når nå ut, og håpet er at de bestemmende myndighetene nå tar dette på ytterste alvor.

Dersom ikke regjeringen i dag setter denne saken på dagsorden, vil vi si at man fraskriver seg ansvar.

Og la oss minne enda en gang om vårt mas om å tette de husene vi har med nye vinduer og dører og ikke minst tilleggsisolasjon. Da kan vi spare strøm. Men vi må også skaffe ny og mer strøm. Her må man ha to tanker i hodet - minst.

På mange måter synes nå situasjonen å være helt ute av kontroll. Bare for noen dager siden ble saken om strømsituasjonen tatt opp i Stortinget, men da avfeide energiministeren problemstillingen. Gjør han det fortsatt tro?