Anbefaler koking av drikkevann i Oslo

Manglende desinfeksjon ved byens vannrenseanlegg gjør at Ski og Oslos innbyggere anbefales å koke drikkevannet.

– Vi oppdaget tirsdag morgen at desinfeksjonen ved Oset vannrenseanlegg hadde vært ute av drift et knapt døgn. Feilen er nå utbedret, og vi har ingen indikasjoner på at vannet er farlig å drikke. For å være føre var, anbefaler vi likevel koking, sier direktør Eli Grimsby i Oslos vann- og avløpsetat til NTB.

Ingen dramatikk
Hun understreker at det ikke ligger noe dramatisk i anbefalingen og at vannet sannsynligvis er trygt. Etaten tar jevnlig tar prøver av vannet som går inn i drikkeanlegget. Den siste uken er det ikke påvist bakterier i dette såkalte råvannet.

– Ettersom vi ikke tester alt vannet, kan vi ikke gi noen garanti, men det vannet som går ut nå er helt rent, sier Grimsby.

Kokeanbefalingen gjelder i første omgang fram til torsdag. det er for være sikker på at vannet som ikke ble desinfisert er ute av ledningsnettet. I tillegg til Oset får osloborgerne også drikkevann fra Skullerud, men dette renseanlegget har ikke hatt problemer.

– Likevel er det sånn at de delene av byen som kan forsynes fra Skullerud også kan ha fått vann fra Oset. Derfor gjelder anbefalingen hele byen i tillegg til Ski kommune, som også får vann fra Oset, forklarer vanndirektøren.

Varsler og veileder på nett
I tillegg til å gå ut i media, har kommunen lagt ut informasjon på sin hjemmeside. Der ligger det også en lenke til Folkehelseinstituttets veiledning for hvordan man skal gå fram når myndighetene anbefaler koking.

Hovedpoenget er at vannet skal fosskoke. Vann til kroppsvask og renhold i huset trenger ikke kokes. Det er heller ikke nødvendig å forhåndskoke vann som brukes til koking av mat.

Grimsby forteller at kommunen har egne rutiner for å varsle sårbare abonnenter som sykehus og aldershjem.