Lager rødliste over truede naturtyper

Artsdatabanken skal lage ei rødliste over truede naturtyper. Det er første gang det lages ei slik liste i Norge.Lista skal etter planen være ferdig i løpet av året. Artsdatabanken har nå etablert ei ekspertgruppe på ni personer fra ulike forskningsinstitusjoner. Naturtyper i norske havområder skal også vurderes.

– Rødlista vil bli et kunnskapsbasert verktøy for å identifisere utvalgte naturtyper, sier prosjektleder Arild Lindgaard ved Artsdatabanken i Trondheim.

– Men det er ingen automatikk i at slike områder blir vernet, det blir opp til politikere og forvaltning. Vi skal gi et faglig kunnskapsgrunnlag som diskusjonen kan bygge på, legger han til.

Ny rødliste

Artsdatabanken skal til høsten legge fram en ny og oppdatert utgave av Norsk rødliste over truede arter. Nå er snaut 2.000 av 20.000 vurderte arter ført opp på lista over arter som er truet av utryddelse. Den oppdaterte lista vil gi indikasjoner på om truslene mot artsmangfoldet har økt eller blitt redusert

Rødlista for naturtyper tar skrittet videre til å vurdere truede økosystemer og livsmiljøer.

Lindgaard karakteriserer det som et utfordrende nybrottsarbeid. Det er få land som har gjort slike vurderinger før. Arbeidet vil bygge på det nye beskrivelsessystemet Naturtyper i Norge, et system som er enestående for Norge.

Risikovurdering

– Kriteriene blir delvis de samme som for artene. Vi skal foreta en risikovurdering av faren for at naturtyper vil forsvinne om presset på dem fortsetter, sier Lindgaard.

Blant naturtypene som blir vurdert er ulike skogstyper, kulturlandskap, myrsystemer, kystlandskap og arktiske naturtyper, samt marine naturtyper – for eksempel kaldtvannskorallrev. Samt mange andre.

Det vil også bli gjort vurderinger av viktige påvirkningsfaktorer for hver enkelt naturtype.

Arealendring er den suverent viktigste årsaken til at arter er truet eller sårbare i Norge. Arealendring er også blant kriteriene som vurderes i forhold til truede naturtyper. Arbeidet skal kartlegge naturtyper som er i sterk tilbakegang, enten i areal eller kvalitet, samt naturlig sjeldne naturtyper som lett kan bli slått ut.

Les mer her:

http://www.artsdatabanken.no/frontpageAlt.aspx?m=2