Valget falt på BREEAM

Ledende bedrifter innen bygg og eiendom har valgt systemet BREEAM som utgangspunkt for norsk miljøklassifisering av bygg.

Dette er resultatet av 10 måneders engasjert arbeid i regi av Grønn Byggallianse og styringsgruppen for Nordisk miljøklassifisering. Resultatet er blitt en bred og samlende satsing på norsk miljøklassifisering hvor det britiske verktøyet BREEAM ble valgt i sterk konkurranse med amerikanske LEED.

 Samlet næring

 Aldri har BAE-næringen vært mer samlet om å fremme miljøeffektive løsninger. 36 ledende bedrifter fra hele byggenæringen har skapt en unik enighet om å stimulere og dokumentere miljøkvaliteter ut over standard byggepraksis. Satsingen vil ”svare” KRDs storingsmelding om byggepolitikk og KRDs Miljøhandlingsplan på en offensiv måte. Bruken vil gi viktige bidrag til Klimaforliket og norsk miljøpolitikken for øvrig, heter det i en pressemelding fra Grønn Byggallianse.

 Store forventninger

 – Bruken av miljøklassifisering må bety en forskjell. Med mindre markedet og myndighetene gir håndfaste preferanser for miljøklassifiserte bygg, er utviklingsarbeidet fåfengt, sier leder for styringsgruppen, Petter Falkgård Andersen fra Sektor Gruppen.

 – Myndighetenes satsing på effektive og miljøvennlige byggeprosesser og bærekraftige kvaliteter i bygg gjør oss forventingsfulle på et givende samarbeid med myndighetene. Foreløpige sonderinger med innkjøpsmiljøer, og med transaksjons- og finansmiljøer, gir oss forventninger om et godt resultat, fremholder han.

 Miljøklassifiserte bygg vil skille seg positivt ut når det gjelder framtidsrettet design og stedstilpasning, energibruk, inneklima, materialbruk, forurensning og bruk av farlige stoffer. Et norsktilpasset system vil prioritere innovasjon og eksisterende bygningsmasse. Den norske ordningen for energimerking vil være fullintegrert i systemet.

 Best egnet

 I pressemeldingen heter det at systemvalget har vært underordnet formålet om mer miljøeffektive bygg. Arbeidet som er nedlagt de siste 10 månedene har imidlertid skapt samling om ett system. En samling som gjør det mulig å tilpasse dette til norsk praksis, og derved en mulighet for å oppnå konkrete incentiver og stimulans til utvikling. Da Grønn Byggallianse på sitt styremøte 10. februar besluttet å gi preferanse for en tilpasning av BREEAM, var begrunnelsen at verktøyet har oppnådd internasjonal anerkjennelse og egner seg for slik tilpasning.

 Må stille opp

 – Det er viktig at hele BAE-næringen og dens tilretteleggere engasjerer seg i utviklingsarbeidet. Vi vil utvide prosjektmiljøet til alle som ønsker å delta. Et direkte engasjement vil gi avgjørende bidrag til formålet og direkte nytte for den enkelte bedrift og organisasjon. Det står stor respekt av de bidrag som er gitt fra initiativtagerne. Nå er det viktig at også andre stiller opp i videreføringen. La dette være en invitasjon, sier styreformann i Grønn Byggallianse, Nils Fredrik Skau fra Entra Eiendom.