Snøheimhytta blir bygget ut

Den norske turistforening kan endelig starte jobben med å bygge DNT-hytta Snøheim ved foten av Snøhetta etter at Miljøverndepartementet har avvist klagen fra lokale villreininteresser på Dovrefjell.

– Jeg er lettet og glad. Selv om vi har ventet lenge, har jeg hele tiden hatt tro på at det flotte prosjektet skulle bli realisert, sier daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Sverre A. Larssen. DNTs største medlemsforening har i over ti år arbeidet for å få gjort om det tidligere forsvarsanlegget på Dovrefjell til en moderne DNT-hytte. Sommeren 2008 var alt klart for å stikke spaden i jorda på Hjerkinn, men byggearbeidet ble stoppet på grunn av klager fra lokale villreininteresser.

Fredag kom imidlertid brevet fra Miljøverndepartementet, der saken havnet til slutt: Én gang for alle slås det fast at klagen fra Interesseorganisasjonen ”Bevar Dovrefjell mellom istidene” og Snøhetta og Knutshø villreinnemnd ikke tas til følge.

– Dette har vært en langvarig og vanskelig sak der mange statsråder og Stortinget har vært involvert underveis, sier miljøvern- og utviklingsminister Erik Solheim. Ministeren begrunner beslutningen med at istandsetting av Snøheim verken vil stride mot nasjonalparkens formål eller påvirke verneverdiene nevneverdig.

Snøheim klar i 2012

– Planen er å begynne å bygge i sommer og at Snøheim kan stå ferdig sommeren 2012, sier en svært fornøyd Larssen. Hytta skal bli en romslig DNT-hytte med 80 senger.

Snøhetta kan bli langt mer tilgjengelig med en DNT-hytte på Dovrefjell. Foto: DNT– Nå er det bare å brette opp ermene, vi må finne en byggherre og få resten av finansieringen på plass, sier den daglige lederen. Prislappen på å modernisere og utvide turisthytta ved Snøhetta er på 20 millioner kroner. Ny byggetillatelse ser Larssen nærmest på som en formalitet, Dovre kommune har hele tiden vært svært positive til Snøheim-prosjektet. Ordfører Bengt Fasteraune i Dovre kommune gikk nylig ut i avisa Gudbrandsdølen Dagningen og kritiserte Miljøverdepartementet for å trenere Snøheim-saken.

Binder Frilufts-Norge sammen

Det har vært mange runder i Snøheim-saken, den har blitt behandlet i Direktoratet for naturforvaltning og på lokalt- og nasjonalt politisk nivå. Da Miljøverndepartementet sa ja til en forskriftsendring for nasjonalparken på Dovrefjell i fjor, uttalte styreleder Knut Støren i DNT Oslo og Omegn at Snøheim vil være en viktig brikke for mangfoldet i Frilufts-Norge.

– Snøheim vil gjøre et utrolig flott og sentralt område tilgjengelig for mange mennesker, det er lett å komme hit både med tog og bil. Området binder sammen DNTs tilbud i Rondane, Sunndalsfjella og Trollheimen på en helt unik måte. Dovrefjell identifiserer noe spesielt – et slags Norge i miniatyr, sier Støren.

Vedtaket fra Miljøverndepartementet om at klagene fra ”Bevar Dovrefjell mellom istidene” og Snøhetta og Knutshø villreinnemnd er endelig og kan ikke påklages.