Supernett med norsk vindkraft til Europa

Et europeisk supernett på havbunnen skal frakte norsk vindkraft til Europa. Men nettet kan også modernisere vår egen kraftforsyning og skåne norsk sårbar natur.

Norge blir med i samarbeidet om «North Sea offshore grid initiativ» sammen med Tyskland, Belgia, Luxemburg, Nederland, Sverige, Danmark, Irland og Storbritannia.

Avtalen ble undertegnet av olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) tirsdag formiddag.

– Dette er definitivt en avtale for fremtiden. Foreløpig vet vi ikke når en norsk vindkraftproduksjon til havs i større skala kan bli en realitet. Vi har fortsatt noen tekniske utfordringer, sier Riis-Johansen til NTB.

I en interpellasjon i Stortinget tirsdag snakket Bjørn Lødemel (H) varmt for en fullstendig gjennomgang av nettpolitikken i Norge. Lødemel sier til NTB at tiden er moden, ikke bare med tanke på eksport av vindkraft.

– Viktig avtale

Målet med avtalen som ble undertegnet tirsdag er å samordne et nett til havs og tilhørende installasjoner på land. Olje- og energiministeren tror dette kan blir et viktig samarbeidsområde for landene rundt Nordsjøen.

– Dette samarbeidet er interessant og viktig for oss, fordi Norge har et stort potensial for vindkraft til havs, sier Riis-Johansen i en kommentar.

Han sier til NTB at det meste av kraften som produseres av vind i Nordsjøen mest sannsynlig vil bli ført rett til kontinentet, og at vindkraftutbyggingen trolig ikke vil medføre nye installasjoner på kysten i den sørlige delen av Norge.

I juni i fjor la regjeringen fram et forslag til ny lov om fornybar energi til havs, havenergiloven. Forslaget tar sikte på offentlig kontroll og styring med havenergiressursene, samt å åpne for at staten kan utlyse konsesjonsrunder for spesielle områder.

Rask reaksjon

Norge har kastet seg raskt rundt for å komme med i samarbeidsavtalen med EU-landene. Så sent som 7. desember i fjor ble avtalen mellom de ni EU-landene undertegnet. 18. desember stilte Henning Skumsvoll (Frp) et spørsmål i Stortinget der han spurte hvorfor Norge ikke var en del av denne avtalen. En drøy måned senere gikk Norge inn i samarbeidet om nettutviklingen i Nordsjøen.

I Stortinget tirsdag holdt Bjørn Lødemel (H) en interpellasjon der han konkluderte med at tiden er moden for en fullstendig gjennomgang av nettpolitikken i Norge. Et nytt tredjegenerasjons hovednett for overføring av kraft i sjøkabel langs kysten, et såkalt supernett, står sentralt. Et slikt nett vil også være viktig i forhold til utenlandsforbindelsene til Storbritannia og kontinentet, samt eventuell elektrifisering av sokkelen, sa Lødemel.

Et slikt supernett kan etter Lødemels mening også erstatte luftledninger gjennom sårbar, norsk natur som for eksempel den planlagte linjen mellom Fardal og Ørskog.