Kan gi høyere strømpris i Oslo

Det nye prisområdet for Sørvestlandet som kom på plass mandag, kan føre til at prisen på strøm blir høyere i Oslo.

Da prisområdet kom på plass mandag, førte det umiddelbart til at strømprisen i Oslo ble et par øre dyrere enn i Kristiansand og Bergen. Også tirsdag vil strømprisen være noe høyere i Oslo og på Østlandet enn på Sørvestlandet.

Likevel er forskjellen liten sammenholdt med de skyhøye strømprisene i Midt- og Nord-Norge. Mandag var strømprisen i Trondheim 30 øre dyrere per kilowattime enn i Kristiansand. Det er en enorm forskjell.

– Tirsdag ser vi at det er noenlunde like priser i hele Norden. Det er vi glade for, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett til NTB.

Nytt prisområde
Fra mandag 11. januar er det fire prisområder for strøm i Norge. Det fjerde området dekker Sørvest-Norge og inkluderer hele kysten rundt Sørlandet til og med Bergen.

– Det nye prisområdet er opprettet for å forhindre flaskehalser på nettet mellom Sørvest-Norge og Østlandet. Dette vil vedvare til en kapasitetsøkning over Oslofjorden er på plass, sier Akselsen.

Han sier at det nye prisområdet kan medføre at Østlandet i perioder med tørke og/eller kulde kan få en høyere strømpris enn Sørvestlandet.

Kjekke naboer
Bergen tilhører det nye prisområdet, og har for tiden landets laveste spotpris. Store kraftproduserende områder i Sogn og Fjordane er fortsatt i samme prisområde som Oslo og Østlandet.

I likhet med Midt-Norge produserer også Oslo og Østlandet mindre strøm enn forbruket. Likevel får ikke Oslo og Østlandet oppleve lignende sjokkpriser som Midt-Norge har hatt de siste dagene. Det kan de takke gode overføringslinjer fra sine naboer i vest for.

Store forskjeller
Mandag var det svært store forskjeller i prisen på strøm her i landet.

Mens spotprisen var 40,6 øre i gjennomsnitt per kilowattime i Kristiansand og Bergen og 42,5 øre per kilowattime i Oslo, måtte strømabonnenter nord for Dovre betale rundt 70 øre per kilowattime mandag. På toppen av dette kommer påslag til leverandøren og ulike avgifter.

Trondheim og resten av Midt-Norge hadde mandag landets høyeste spotpris på 70,9 øre. Prisen var helt oppe i 1,80 kroner per kilowattime på sitt høyeste mellom klokken 8 og 9.

Selv om dette er en svært høy strømpris, er det likevel et stykke igjen til fredagens toppnivå for landsdelen som var 8,20 kroner per kilowattime.

Tirsdag vil spotprisen være mer normal og variere mellom 42,2 og 45,9 øre per kilowattime i hele landet. Billigst på Sørvestlandet og dyrest i Midt-Norge.