Norsk næringsliv må satse internasjonalt

Næringsminister Trond Giske (Ap) kom med en sterk oppfordring til norsk næringsliv å satse internasjonalt da han talte til årsmøtet i NHO torsdag ettermiddag.

Giske viste til at både politisk og økonomisk makt er i ferd med å forskyve seg til lands som Kina, India, Brasil og Sør-Afrika.

– Hvis norsk næringsliv skal bli en vinner, må vi bli mer internasjonale. Vi må ha posisjoner i de nye store økonomiene. Hvis vi ikke er med der, er vi ikke med, sa Giske.

Suksess må anerkjennes
Den tidligere kultur- og idrettsministeren kom med det han kalte en programerklæring: Det må være like selvfølgelig å anerkjenne dem som lykkes i næringslivet som dem som lykkes innen idrett og kultur.

Som statsminister Jens Stoltenberg gjorde i sin tale, slo Giske fast at krisen ikke er over.

– For mange begynner krisen nå, sa han og viste til at verfts- og leverandørindustrien står foran store utfordringer. Det viktigste redskapet i verktøykassa er en sterk og bærekraftig økonomi, sa han.

Giske viste til at 73 prosent av nasjonalformuen er arbeidskraft. Derfor må vi sørge for at flest mulig får delta i arbeidslivet og bruke sine evner, sa han.

Utdanning viktig
Næringsministeren trakk også fram utdanning som et viktig verktøy. Han ville imidlertid ikke ha eliteuniversiteter, men slo til lyd for elitemiljøer innenfor enkelte universiteter som det næringslivet trenger.

Ifølge Giske er det nødvendig for næringslivet å satse på områder der det har særskilt kompetanse og sterke næringsklynger.

Han trakk fram maritim næring, reiseliv, olje og gass, fiskeri og havbruk og miljøteknologi som naturlige satsingsområder.