Handelsnæringen gir Nav skylden for sykefraværet

Handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon HSH mener Nav-reformen er årsaken til at sykefraværet er blitt så høyt i Norge.

Før Nav-reformen fikk arbeidslivet mye bedre hjelp fra det offentlige til å få ned sykefraværet, mener HSH.

– For fire år siden bisto Navs arbeidslivssentre små og mellomstore bedrifter på en veldig god måte. De var kreative og løsningsorienterte og kunne blant annet lete opp bedrifter i nærområdet som man kunne samarbeide med eller omplassere en sykmeldt til. Dette fungerer ikke lenger, sier HSH-direktør Vibeke Hammer Madsen til Dagsavisen.

Små og mellomstore bedrifter drukner i Nav-problemene, mener Madsen. HSH representerer 14.000 medlemsbedrifter med rundt 180.000 ansatte landet rundt.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) ønsker ikke å kommentere saken nå. I neste uke må hun møte til høring i Stortinget om problemene i Nav. På programmet står blant annet drøfting av tiltak som skal få sykefraværet ned.

HSH er sammen med Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS skeptisk til at arbeidsgiverne skal måtte ta en større del av regningen for sykefraværet.