Fra svart til hvitt

Det at Standard Norges standardkontrakter for kjøp av bygg- og håndverkertjenester nå er fritt tilgjengelig for forbrukerne, er et vesentlig skritt for å redusere bruken av svart arbeid. Vi vil berømme partene som har arbeidet med denne saken at man nå er kommet frem til et resultat – gratis opplasting av Forbrukerkontraktene.

Vi vil berømme samarbeidet mellom Barne- og likestillingsdepartementet, Forbrukerrådet, Husbanken og Byggenæringens Landsforening som har gitt denne løsningen.

– Dette er et av mange tiltak BNL har vært initiativtaker til alene eller sammen med andre, for å få bukt med useriøse aktører i markedet, sier direktør Audun Lågøyr i BNL.

Forbrukerrådet mottar over 5000 henvendelser årlig fra forbrukere i forbindelse med bygge- og oppussingsarbeider. Halvparten av tvistene gjelder ting som kunne vært regulert i skriftlige avtaler.

– Det må bli mer skriftelighet i bransjen. Det er altfor lite bruk av kontrakter, sier avdelingsdirektør Roger Helde i Forbrukerrådet.

Mange har opp gjennom tidene brukt useriøse handverkere. I utgangspunktet har man fått en billig løsning, men i svært mange tilfeller er dette blitt dyrekjøpte erfaringer. Mange har handlet svart for å slippe moms og skatt. Dessverre er det alt for mange blåøyde, dumsnille nordmenn som har latt seg utnytte. Det angrer mange på i dag.

Vårt råd er – hold dere til kvalifiserte fagfolk og bedrifter. Et kvalitetsstempel er om bedriften er med i BNL eller ikke. Men uansett må man ha skriftlige kontrakter før man setter i gang med omfattende arbeider. Ellers kan det bli dyrt – svært dyrt.

Kontraktene vil bli å finne på www.bnl.no