Boligprisene svakt opp i stabilt marked

Aktørene i boligbransjen mener markedet nå er i sunn utvikling etter at prisene har økt tolv måneder på rad.

Boligprisene har steget med 0,2 prosent siste måned, viser ferske tall som Econ Pöyry har utarbeidet for NEF og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF). Mens prisene på eneboliger og delte boliger steg med henholdsvis 2,4 og 0,2 prosent, sank samtidig prisene på leiligheter med 0,4 prosent sammenlignet med oktober.

Det siste året har boligprisene for hele landet steget med 15,1 prosent. Det er det samme nivået som i august 2007, som er definert som en toppmåned. Dette tallet er derimot ikke justert for inflasjon, så reelt er prisene i dag 7 prosent lavere enn den gang.

– Det er ikke så veldig depressivt dette, sett fra boligmarkedet sin side, sier nestleder Torbjørn Ek i EFF.

– Sunt marked

Tallene for omsetningen i november viser derimot et relativt nøkternt marked.

– Det er veldig hyggelige tall som vitner om et stabilt marked over tid. Vi spådde allerede i august at markedet ville være flatt ut over året og det har vist seg riktig. Det vitner om et sunt marked når det tar tid å få solgt, svarer Christian Dreyer på spørsmål fra NTB.

Representantene for boligbransjen ville ikke si at de fryktet begrepet «boligboble» om eiendomsbransjen, men advarte samtidig om at den kunne komme. En økning i arbeidsledigheten, kombinert med rentehopp utover i 2010, kan komme til å lage bølger i boligmarkedet.

Store forskjeller

– Det er store regionale forskjeller. Leiligheter i Sarpsborg og Fredrikstad faller mest med 3 prosent, mens i Møre og Romsdal, Larvik, Sandefjord og i Asker går prisene opp med 1 prosent, sier nestleder Torbjørn Ek i EFF.

Han sier at det er en markant økning i prisene på eneboliger, men presiserer samtidig at det er relativt få hus som selges sammenlignet med antall leiligheter og delte boliger. Statistikken som boligbransjen utarbeider hver måned har sitt grunnlag i omsetningen av boliger som er annonsert via nettstedet Finn.no.

Oversikten viser også at omsetningstiden for boliger går ned. I november i fjor tok det i gjennomsnitt 39 dager å få solgt boligen. Ett år senere er denne tiden redusert til 33 dager.

– Oslo topper denne oversikten med 19 dager fra annonsen legges ut til boligen er solgt. Det er raskt, og det sier noe om markedet, sier Ek.

OBOS faller mer

Mens den generelle målingen av boligsalget viser en svak prisoppgang på 0,2 prosent sist måned, viser tallene for tilsvarende periode i OBOS et fall på 2 prosent. Også omsetningen har falt, og salget i november endte på 433 eierskifter, mot 591 i oktober.

– Etter kontinuerlig prisoppgang gjennom hele 2009 er det naturlig med en priskorreksjon som dette. Nedgangen i antall omsetninger i forhold til i oktober viser også at julen nærmer seg, sier informasjonssjef Åge Pettersen i OBOS i pressemelding.