Vil øke kunnskapen om fukt og byggtørking

Tørking av bygg under oppføring, eller manglende sådan, påfører fuktskader for enorme beløp på nybygg hvert år i Norge. Nå skal fem studenter fra Høgskolen i Oslo skrive bacheloroppgave om temaet i samarbeid med Bautas.

Bautas har gjennom mange år satset offensivt for å bygge opp kompetanse på byggtørking og gjennomfører kurs for bygg- og anleggsbransjen. Nå engasjerer selskapet fem studenter ved Høgskolen i Oslo som skal skrive oppgave.

- Vi har sett uttallige eksempler der entreprenører ikke har tatt med byggtørking i beregningene på nybygg, i noen tilfeller er konsekvensene dramatiske, forteller Yngvar Dalen i Bautas som er initiativtaker til samarbeidet.

Komplekst fagområde

Byggtørk er et fagområde som favner bredt. Oppgaven studentene skal skrive har tema: Energibesparelser og konsekvenser ved balansert lufttrykk kontra overpressing ved uttørking av bygg.

– Det oppgaven blant annet skal evaluere er metodene man benytter for å tørke bygget. I hovedsak dreier det seg da om overpressing som innebærer at uteluft varmes opp før det føres inn i bygningen, eller balansert lufttrykk der vi benytter inneluft som sirkulerer i bygget.

Begge metoder har plusser og minuser, i noen tilfeller vil det være mer fordelaktig å benytte seg av én løsning, andre ganger ikke. I dag vet vi for eksempel at løsningen man velger kan bety en forskjell på opp mot 40 prosent i energiforbruk, noe som følgelig innvirker sterkt på prosjektets totaløkonomi, men også miljøet i form av klimagassutslipp.

– Målet med oppgaven er å bringe inn kunnskap som kan bidra til at vi kan jobbe enda smartere med fuktproblematikk som igjen kan bidra til å redusere fuktskader, påpeker Dalen.

Mange årsaker til fuktproblematikk

Nasjonalt er konsekvenser av fuktproblemer i bygninger et stadig økende problem. Undersøkelser gjennomført ved NBI (Norges Byggforskningsinstitutt) har vist at årlige kostnader forbundet med utbedring av fuktskader kan ligge så høyt som 10 mrd. NOK.

Grunnleggende årsaker til at fuktskader oppstår (Kilde: NBI):

- Mangel på kunnskap. Man vet, eller forstår ikke hvordan konstruksjonen fungerer fuktmessig.

- Man anvender ikke tilgjengelig kunnskap, dvs. kunnskapen finnes, men ikke hos den som trenger den.

- Ukritisk bruk av nye materialer uten erfaringsgrunnlag og tilstrekkelig dokumentasjon av fuktegenskaper.

- Kostnads- eller tidspress, dvs. man velger å bygge billig og raskt.

- Produktivitetspress på bedrift og enkeltperson fører ofte til manglende omtanke ved prosjektering og bygging.

- Manglende eller utilstrekkelig kvalitetskontroll.

- Endrede bovaner, bl.a mer bruk av våtrommene og økt fuktproduksjon.

Gir økte helseplager

Fuktskader i bygg kan også gi alvorlige helseplager som forverring av astma- og allergisykdommer, økt forekomst av luftveisinfeksjoner, tretthet, hodepine og konsentrasjonsvansker. I tillegg gir fukt- og muggsoppskader økt risiko for utvikling av astma. Hos NAAF (Norges Astma og Allergiforbund) er dette et tema som vies mye oppmerksomhet. Inneklima er definert som et eget satsningsområde hvor man blant annet søker å påvirke myndigheter og næringsliv.

– Fukt og råte i bygg innebærer uønsket mikrobiologisk aktivitet som kan utsette oss for uheldig eksponering for midd, insekter, mugg og bakterier. Vi får ukentlig henvendelser fra personer som er blitt syke som følge av fukt- og råteskader i egen bolig eller på arbeidsplassen. Vi synes det er svært positivt at aktører i byggebransjen legger ned ressurser som kan bidra til å øke kunnskapen og bevisstheten omkring fukt i bygg, sier fagsjef Britt Ann Kåstad Høiskar i NAAF.