Velger vannbåren varme

Vannbåren varme blir stadig mer populært blant norske boligbyggere.

Spesielt er det de som bygger nytt som velger vannbårne oppvarmingssystemer, mens de som rehabiliterer og pusser opp er mer avventende i forhold til å velge mer miljøvennlige oppvarmingsalternativer, viser en undersøkelse Prognosesenteret har gjennomført blant NRLs medlemsbedrifter. (Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS. )

Norske myndigheter har en uttalt målsetting om at nye og rehabiliterte boliger skal dekke minimum 40 prosent av sitt oppvarmingsbehov gjennom ikke fossilt brensel. Å få folk til å legge om til varmepumpe er et viktig ledd i målsettingen. Og blant dem som bygger nye eneboliger er varmepumpe kombinert med vannbåren varme et førstevalg. Undersøkelsen omfatter totalt 2026 prosjekter. Innenfor prosjekter knyttet til nye boliger, velger et flertall (54 prosent) å gå for vannbåren varme. Ved rehabilitering/oppussing er det imidlertid bare drøye 3 av ti (34 prosent) som velger det samme.

Sparer seg til fant?

Å spare seg til fant er det noe som heter. Kanskje er det nettopp det folk som rehabiliterer boliger gjør.

- Undersøkelsesresultatene kan tyde på forvirring blant huseiere som pusser opp og rehabiliterer. Mange vurderer nok kostnadene ved å gå over til varmepumpe og vannbåren varme i et for kort perspektiv. Men enda viktigere, vi tror mange ikke kjenner mulighetene godt nok og at de tror vannbårne oppvarmingsløsninger er synonymt med gulvvarme og behov for å bryte opp gulvet, sier teknisk direktør Ole Larmerud hos NRL.

Utfasing av oljefyr til fordel for varmepumpe som energikilde kombinert med vannbårne systemer, gir miljøgevinster, økonomiske besparelser og ikke minst et godt utgangspunkt for et sunt inneklima.

- Spør rørleggeren om valgmulighetene dersom du skal pusse opp og er usikker på hvordan du kan gå over til nye oppvarmingsløsninger, råder teknisk direktør Ole Larmerud i NRL.

Mange valgmuligheter med vannbåren varme

Vannbåren varme er en betegnelse for varmeanlegg som bruker vann til transport av varme. Det er ikke en energikilde, men et transportsystem på samme måte som elektrisitetsnettet. Vannbåren varme gir mulighet til å utnytte en del energiressurser som er fornybare, og hvor utnyttelse gir mindre miljøkonsekvenser enn bruk av fossile energikilder. Vannbåren varmeanlegg kan være anlegg med radiatorer og/eller gulv,-, tak- og veggvarme.