Stortingsgruppene ikke spurt om biodieselavgift

I strid med samarbeidsavtalen ble de rødgrønne stortingsgruppene ikke spurt om biodieselavgiften før statsbudsjettet ble lagt fram.

Trass i at samarbeidsavtalen mellom regjeringen og stortingsgruppene til de tre partiene slår fast at alle store og prinsipielle saker skal behandles i gruppene, ble de ikke orientert om biodieselavgiften før statsbudsjettet ble framlagt, skriver Klassekampen.

Men da forslaget så ble kjent, ble det å fjerne avgiften på biodiesel den viktigste enkeltendringen stortingsgruppene til SV og Sp krevde. Det ble imidlertid stanset av statsminister Jens Stoltenberg i regjeringens underutvalg.

Fra før er det kjent at innføringen av avgift på biodiesel var et arbeidsuhell i regjeringen.

Opprinnelig var det foreslått en avgift på diesel med lav andel av biodiesel, men dette ble endret til avgift på biodiesel uten av finansminister Kristin Halvorsen oppdaget det. Nå kommer det også fram at måten innføringen av avgiften ble gjort på, er brudd på samarbeidsavtalen. Klassekampen mener å vite at ingen av de tre stortingsgruppene til koalisjonspartiene ble orientert Halvard Langeland, som er SVs representant i transport- og kommunikasjonskomiteen, sier at verken han eller SVs gruppe ble orientert.

Det samme sier Irene Johansen, Ap-medlem av finanskomiteen, og avisa får bekreftet at saken heller ikke var oppe i Sps gruppe.