Undervurdert brannslukker

Mange er ikke klar over at branntepper er en svært effektiv middel for å slukke brann, mener Norsk brannvernforening.

I de aller første sekundene av en mindre brann kan brannteppe være helt uslåelig som brannslukker hvis man har teppet raskt tilgjengelig. Men pass på så ikke hender og resten av kroppen får brannskader, sier Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Et brannteppet er laget av glassfibervev som gjør det motstandsdyktig mot varme. Teppet brettes ut og legges over flammene, slik at det dekker hele brannen.

Merk likevel at brannteppet bare er et godt supplement til det lovpålagte slukkeutstyret. Du må fremdeles ha enten et brannslukningsapparat eller en husbrannslange som rekker alle rom i boligen, sier Kalheim.

Flere tusen

Jerniakjeden selger mye brannutstyr til nordmenn, og i fjor ble sortimentet utvidet med branntepper.

Interessen er upåklagelig. Vi har solgt flere tusen av dem på kort tid, sier kategorisjef Per Arne Sørli i Jernia.

Branntepper har noen åpenbare fordeler. Et pulverapparat slukker ikke bare brannen, men lager en sky av pulver som legger seg over alt og forårsaker store skader. Rengjøringen kan ende opp med å koste mer enn selve brannen.

Et brannteppe er raskt å håndtere og egner godt til å kvele flammer fra småbranner, som brann i elektrisk utstyr eller stearinlyspynt som tar fyr. Teppet stenger for oksygentilførselen, sier Sørli.

En brennende smultgryte slukkes også best med et brannteppe, eller ved at grytelokket legges på. Ved slike branner kan pulverapparat og vann bare gjøre vondt verre.

Pass på etterpå

Teppet skal ligge over gjenstanden til hele teppet er kjølig igjen.

Det er viktig å huske på at et brannteppe ikke har noen kjølende effekt på det som har brent. Derfor kan det være lurt å etterslukke, så ikke flammene blusser opp igjen, sier Sørli.

Vi nærmer oss den travleste tiden av året for brannvesenet. Fjoråret ble det verste brannåret i Norge på 29 år. I alt omkom 82 mennesker, 35 av dem i november og desember.

Et brannteppe er godt egnet til å pakke inn seg selv eller andre i hvis det blir nødvendig å evakuere. Teppet beskytter huden mot varme.

Det koster mindre enn to hundrelapper. Det er en billig investering i effektiv brannsikkerhet, sier Per Arne Sørli i Jernia.