Huseier: Brannsikkerheten var god

To polske arbeidere mistet livet da huset de bodde i brant ned til grunnen natt til lørdag. Brannsikkerheten var god, sier huseieren.

Sikkerheten i hybelhuset var god

Sist høst var brannmyndighetene i Bergen på befaring i hybelhuset der to mennesker mistet livet natt til lørdag, ifølge huseieren. De skal ikke ha gitt noen pålegg som gjaldt brannsikringen.

– Både rømningsveier og brannsikring ble godkjent, sier styreleder André Angelskår i Propuro AS, firmaet som eier hybelhuset som brant. Firmaet er også arbeidsgiver for polakkene, som leies ut til bygg- og anleggsbransjen på Vestlandet.

Huset er en bygård på fire etasjer og brutto 350 kvadratmeter. Hver etasje er beregnet på fem leieboere.

– Det var bare menn som bodde i huset nå, men vi har også folk boende andre steder i byen. Dette er en sammensveiset gjeng som har jobbet lenge i Norge, og de tar dette veldig tungt, sier Angelskår til NTB.

Folk fra den polske ambassaden var lørdag kveld på vei til de evakuerte. Tilstanden skal være relativt god for de fire som ble lagt inn på sykehus.

–Én er skrevet ut, én må opereres for bruddskader, mens de to siste er lettere skadd, ifølge Angelskår.

Ifølge vitner skal beboerne i den øverste etasjen hatt problemer med å komme seg ut, fordi de bare hadde takvinduer i værelsene sine. De to mennene som ble funnet omkommet lørdag ettermiddag, skal ha vært blant disse.

Polskfødte Jolanta Franaszczuk bor i et av nabohusene og hjalp til med å oversette for politi og brannvesen.

– De fortalte at brannen startet i et sikringsskap. De forsøkte å slukke brannen med et brannslokkingsapparat, men det virket ikke. Så skrek de at alle måtte komme seg ut, forteller hun til Bergens Tidendes nettutgave.

– God brannsikring

Det var alt annet enn lett for dem som bodde i øverste etasje, forteller Franaszczuk.

– De andre i huset fortalte at det var vanskelig for dem å komme seg ut siden det bare var takvinduer der, sier hun.

Men firmaet som eier hybelhuset, og som også er arbeidsgiver for polakkene som bodde der, avviser at brannsikkerheten var dårlig. Sist høst var brannmyndighetene i Bergen på befaring, og de skal ikke ha gitt noen pålegg som gjaldt brannsikringen.

– Både rømningsveier og brannsikring ble godkjent, sier styreleder André Angelskår i Propuro, som leier ut arbeidskraft til bygg- og anleggsbransjen.

– Ikke for mange

Bygården er på fire etasjer og brutto 350 kvadratmeter. Hver etasje er beregnet på fem leieboere, og det bodde ikke flere enn forsvarlig i huset, ifølge Propuro.

– Det var bare menn som bodde i huset nå, men vi har også folk boende andre steder i byen. Dette er en sammensveiset gjeng som har jobbet lenge i Norge, og de tar dette veldig tungt, sier Angelskår til NTB.

Folk fra den polske ambassaden var lørdag kveld på vei til de evakuerte.

– Vi i Propuro vil uttrykke vår sorg og medfølelse til våre ansatte og deres pårørende. Både ansatte og eiere er i sjokk. Vi er svært takknemlig for all den bistand vi har fått fra politi og redningsmannskaper, Bergen kommune, Sjøforsvaret og militærpoliti, sier Angelskår.

Ikke bekreftet

Politiet vil foreløpig ikke bekrefte at det var de to savnede på henholdsvis 27 og 32 år som ble funnet døde lørdag ettermiddag, men alt tyder på at det er dem.

– Vi jobber med å få identifisert dem, deretter kan det bli aktuelt med obduksjon, sier operasjonsleder Svein Lyssand i Hordaland politidistrikt til NTB lørdag kveld.

Tilstanden skal være relativt god for de fire som ble lagt inn på sykehus.

–Én er skrevet ut, én må opereres for bruddskader, mens de to siste er lettere skadd, ifølge André Angelskår i Propuro.

Uvisst antall

Det var lenge usikkert hvor mange som bodde i huset, men politiet kom etter hvert fram til at det var 25 personer i bygningen. Da brannen brøt ut i 2.40-tiden, hoppet flere av dem ut av vinduene for å redde seg unna flammene. Store brannmannskaper var raskt på plass og nabobygninger ble evakuert. Brannvesenet fikk kontroll over flammene i 4-tiden.

De evakuerte fra hybelhuset ble innkvartert i befalsmessen Briggen ved Haakonsvern. Ifølge informasjonsdirektør Robert Rastad har de fått mat og klær og annen hjelp.

– De blir boende der hele helgen. De har også fått tilgang til tolk, og selskapet de jobber for har hentet inn en polsk psykolog. Mitt inntrykk er at de evakuerte er sterkt preget av det som har hendt, men likevel fattet. Det er nok en tilleggsbelastning at de ikke snakker særlig engelsk eller norsk, sier Rastad til NTB.