Hestene bites

Når krybben er tom bites hestene, heter det. Det ser vi nå også i byggenæringen. Kampen om oppdrag har aldri vært større. Vi vil likevel advare entreprenører og andre som taper anbud på grunn av at en offentlig byggherre har valgt annet enn laveste pris og som nå truer med rettssak og verdens undergang.

Byggenæringen har i mange år jobbet for at byggherrene skal velge rett anbud, ikke nødvendigvis billigste anbud. Begynner man å tukle med dette, kan offentlige byggherrer bli tvunget tilbake til start.

Dagens Næringsliv har i dag et oppslag om en ny videregående skole på Gran. Nå truer Veidekke Oppland fylkeskommune med rettssak på grunn av at de har valgt annet enn laveste pris for det nye skolebygget som vil koste mer enn 600 millioner kroner (entreprenørkostnader ca. 400 mill. kroner) og som skal huse 850 elever. Vi tar opp dette på prinsipielt grunnlag – og at det er Veidekke som denne gang har reagert negativt på fylkeskommunens avgjørelse, er mer tilfeldig. Nå trodde vi at Veidekke-ledelsen også hadde et klart syn i denne saken – og det håper vi at de fortsatt har.

Vi har hele tiden vært opptatt av at man må kjempe med blanke våpen – og at det ikke skal være noe tvil om beslutningsgrunnlaget til byggherrene. For kort tid siden var vi opptatt av en kommune på Nordmøre som tildelte en kon trakt til en baltisk entreprenør på grunn av laveste pris. Den gang var opplagt laveste pris basert på at man betalte arbeiderne mindre enn det man skal etter loven i Norge. I denne saken fikk Byggeindustrien massiv støtte fra hele byggenæringen her i landet.

Selvsagt kan det være forhold som vi ikke kjenner i saken fra Oppland – og kanskje kan det være grunner til å gå til sak. Men vi vil igjen anta at da må grunnlaget være mye bedre enn at byggherren har valgt et anbud som hadde en høyere pris, men som kanskje vil gi en bedre skole.