To års ventetid på byggetillatelse

Man skal ha god tålmodighet den som skal bygge ny bolig i Kåfjord i Nord-Troms. Der må man beregne at det tar to år fra man søker til at byggetillatelse er innvilget. Som mange andre småkommuner sliter Kåfjord med å få kvalifiserte søkere til sine ledige stillinger i teknisk etat. Nesten på alle områder faller de små kommunene gjennom. Det å tviholde på gamle kommunestrukturer etter at nye veier og andre tiltak har gjort all ferdsel og kommunikasjon enklere, er for oss helt utrolig.

Det stilles stadig nye krav til kommunene som også får ansvar for nye områder. Problemet er at mange kommuner ikke har kompetanse eller kapasitet til å ta seg av alle saker. Noen prøver med interkommunale løsninger, men dette blir mange steder bare en halvgod løsning. Etter vårt syn kunne samfunnet ha spart enorme beløp ved at fylkeskommunene ble lagt ned. Fylkene kan gjerne beholdes, men da kun med en liten administrasjon. I stedet burde man under staten hatt noen regioner for å samordne ulike tiltak. Denne ordningen er innført innenfor Statens vegvesen og etter vårt syn med godt resultat.

Et mål i løpet av de neste årene må være å satse på større kommuner. Kommuner under 10 000 innbyggere burde etter vårt syn ikke forekommet. En grei størrelse på en kommune bør kanskje være rundt 30 000 innbyggere. Mange kommuner rundt byene burde slå seg sammen med bykommunen.

Det å tilføre kompetanse og stillinger til alle de små kommunene er etter vårt syn meningsløst. Det vil koste enormt, og vi er redd for at man er like langt. Men staten kan bruke kompetanseoppbygging og tilbud om finansiering av nye stillinger som gulrot for kommunesammenslåing. Vi tror at folk flest skjønner galskapen med dagens ordning. Men det gjør selvsagt ikke alle dem som har et kommunalt bein å gnage på.