Sigbjørn Johnsen blir finansminister

Sigbjørn Johnsen (59) blir ny finansminister når Ap overtar etter SV. Mye tyder på at Jens Stoltenberg holder seg til kjente navn når han velger nye statsråder.

Dermed gjør hedmarkspolitikeren Sigbjørn Johnsen comeback i rikspolitikken 13 år etter at han sist var finansminister fra 1990 til 1996, ifølge NRK. Den gangen var Gro Harlem Brundtland statsminister. Hans etterfølger da, er mannen som nå blir hans nye sjef, Jens Stoltenberg.

Johnsen tar over Finansdepartementet etter SV-leder Kristin Halvorsen, som blir ny kunnskapsminister. Han er i dag fylkesmann i Hedmark og har tidligere hatt en rekke offentlige verv, blant annet i pensjonskommisjonen.

NRK meldte mandag kveld at tidligere statsråd Grete Faremo (Ap) trolig tar over Forsvarsdepartementet, mens Anne-Grete Strøm-Erichsen går derfra til Helse- og omsorgsdepartementet.

Satser på kjente kort

Mye tyder på at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil presentere regjeringens nye statsråder før Stortinget starter arbeidet for alvor onsdag. Ifølge TV 2 kommer det til å skje på Slottsplassen allerede tirsdag formiddag.

Onsdag begynner den politiske hverdagen med både muntlig og ordinær spørretime i Stortinget. Statsministeren selv tar den første støyten som regjeringens deltaker i den muntlige spørretimen.

Den ordinære spørretimen kan bli preget av flere «nye» statsråder fordi det blant annet er spørsmål til statsråder som sier takk for seg i regjeringen og til statsråder som skifter departement.

Andersen og Pedersen ute

Det som er sikkert er at onsdagens spørsmål til fiskeri- og kystministeren og arbeids- og inkluderingsministeren vil bli besvart av andre enn Helga Pedersen (Ap) og Dag Terje Andersen (Ap), som begge allerede har fått avskjed i nåde.

Ellers er det klart at Liv Signe Navarsete (Sp) vil svare på spørsmål til samferdselsministeren og Erik Solheim (SV) på spørsmål til miljø- og utviklingsministeren. Hvem som skal svare på de andre spørsmålene, blir ikke bekreftet før statsministeren presenterer endringene i Stoltenberg 2-regjeringen.

Ap styrker stillingen

Omdanningen av regjeringen vil føre til at Arbeiderpartiets stilling blir styrket. Når SV-leder Kristin Halvorsen flytter over fra Finansdepartementet til Kunnskapsdepartementet, betyr det at Ap leder det som blir betraktet som de to tyngste departementene i tillegg til at de har statsministerposten.

Jonas Gahr Støre (Ap) fortsetter som utenriksminister. Mye tyder på at stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor får utvidet ansvar, som en ny samordningsminister.

Alle andre spekulasjoner viser at Stoltenberg satser på erfarne politikere når han setter sammen regjeringen på nytt. Det kommer ingen eksperimenter med kjente personer uten en bred politisk fortid.