Norge langt etter på energieffektivisering

En ny rapport fra Det Internasjonal Energibyrået (IEA) viser at Norge ligger langt bak mange andre europeiske land på å gjennomføre energieffektiviseringstiltak.

Norge er på samme nivå som Slovakia og Korea på det å implementere tiltak.

- Regjeringen må vise at de virkelig vil noe med energieffektivisering, hvis ikke blir dette pinlig, sier Guro Hauge, daglig leder i Lavenergiprogrammet.

Det Internasjonal Energibyrået har laget en rapport hvor de har vurdert hvordan ulike land har oppfylt 25 anbefalinger for energieffektivisering. IEAs rapport viser at kun 7% av anbefalingene om energieffektivsering i bygg er helt gjennomført i Norge. - Norge har planer om å gjennomføre tiltak, men i liten grad implementert anbefalingene fra Det Internasjonale Energibyrået, sier Guro Hauge i Lavenergiprogrammet.

IEA anbefaler at Norge øker innsatsen på energieffektivsiering, og skriver blant annet at Norges politikk på byggområdet må få økt oppmerksomhet. I en rapport utarbeidet av Sintef Byggforsk, Lavenergiprogrammet og Byggenæringens Landsforening blir det anbefalt at Regjeringensetter av 1,6 milliarder årlig og som økes gradvis til 2,6 milliarder i 2017 for å få utløst et stort energispare potensial i bygg. - Det er nødvendig med en kraftig økonomisk satsing. Det er flere ting som må gjøres , men to grep må tas. Det må satses på kompetanse i byggenæringen, samtidig er det viktig med forbildeprosjekter som baner vei for framtidens energivennlige bygg sier Guro Hauge i Lavenergiprogrammet.

Regjeringen har i Soria Moria 2 sagt at de skal komme med en handlingsplan for energieffektivisering i bygg.-Handlingsplanen som Regjeringen har lovet må gi et konkret svar på hvor mye energi som skal spares i bygg og hvordan man konkret skal oppnå dette. Kanskje IEAs rapport gir inspirasjon til en fornyet innsats, sier Hauge.

Rapporten viser at Norge har redusert energi-intensiteten med 2% per år fra 1990-2007. Dette skyldes hovedsaklig et skifte i næringsstruktur fra næringer med høyt energibruk, til næringer som bruker mindre energi. IEA påpeker også at Norges strategi på energieffektivsierng i stor grad går ut på å implementere EUs direktiver på dette området.