Norges vindressurser er kartlagt

For første gang er Norges samlede vindressurser kartlagt.

Kartleggingen omfatter hele fastlands-Norge og havområdene utenfor. Arbeidet er gjennomført av Kjeller Vindteknikk på oppdrag fra NVE og blir presentert på NVE-konferansen Norges energidager 2009.

- Vindkartet vil bli et viktig verktøy for NVE med tanke på å vurdere hvilke områder som er best egnet for en fremtidig vindkraftutbygging, uttaler vassdrags- og energidirektør Agnar Aas.

Vindkraftutbyggingen i Norge har til nå skjedd langs kysten. - Det nye kartet viser at det er gode vindforhold også i innlandsområdene, for eksempel på Østlandet. Dette åpner for nye perspektiver for planlegging av nye vindkraftverk, sier Aas.

Vindkartet gir ikke bare en oversikt over vindforholdene, men også opplysninger om isings- og terrengforhold som kan ha stor betydning for en eventuell utbygging av vindkraft.

Kartet gir også nyttig informasjon med tanke på å planlegge en fremtidig offshore vindkraftutbygging.

Et omfattende arbeid ligger bak utarbeidelsen av kartene som er beregnet av 200 datamaskiner i et halvt år. Det er en anerkjent værvarslings- og forskningsmodell som ligger til grunn for vindkartet. Modellen er tilpasset bruken i vindkraftbransjen av Kjeller Vindteknikk

- Gjennom nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter arbeider vi med videreutvikling av modellen, sier rådgiver Øyvind Byrkjedal i Kjeller Vindteknikk.