Starter Iso3-produksjon

Moelvens produksjon av det nye prisbelønte, isolerte bindingsverket Iso3 starter opp i dag hos Mjøsplast AS i Moelv.

Produksjonslinja åpnes formelt av administrerende direktør Gunn Ovesen i Innovasjon Norge, som har spilt en avgjørende rolle i forbindelse med utviklingen av produktet.

Samtidig leveres Iso3® til et boligprosjekt på Moelv som vil gi norgesrekord i U-verdi for vegg bygget med 200mm isolasjon. Sammen med Glavas nye mineralull Extrem 33, bidrar Iso3® til at U-verdien kommer ned i 0,17!

Iso3® er spesialutviklet for å klare det nye isolasjonskravet i yttervegg (maks U-verdi 0,18) med 200mm vanlig isolasjon, i stedet for 250mm. - I prosjektet på Moelv brukes i tillegg den nye mineralullen Extrem 33 fra Glava, som gjør at U-verdien reduseres til 0,17, noe som er norgesrekord for U-verdi i trehus med 200mm veggtykkelse, sier daglig leder i Moelven Iso3 AS, Sven Egil Holmsen.

Bransjen opptatt av nye løsninger

Det er Byggmester Jon Kåshagen AS som har startet byggingen av boligen. Byggeansvarlig Annar Aaseth hos Kåshagen sier at de er opptatt av nye løsninger. –Dette huset er det første vi bygger etter ny teknisk forskrift, og da er vi også opptatt av å prøve nye produkter som er tilpasset dette, sier Aaseth. Han legger til at byggherren har vært opptatt av energiriktige løsninger også ellers i huset.

På vei mot lavenergistandard og passivhus

Sven Egil Holmsen i Moelven Iso3 fremholder at de nye kravene bare er et skritt på veien til enda strengere krav til energieffektivitet i boliger. - Materialene i prosjektet er et eksempel på at leverandørene til byggeindustrien tar nye krav på alvor og forbereder seg på enda strengere krav. Samtidig ser vi at markedet ønsker mer energivennlige boliger, og vi utvikler nå løsninger for Iso3 med større dimensjoner, til bruk i lavenergi- og passivhus, sier Holmsen.

1 million løpemeter

Anlegget som nå settes i produksjon hos Mjøsplast i Moelv er et pilotanlegg og et skritt på veien til et større industrielt anlegg som skal bygges på Moelven Eidsvold Værk. Moelven Iso3 eies med 65% av Moelven Wood AS og 35% av MjøsCon AS, et datterselskap av Mjøsplast AS. – Nærheten til polyuretanmiljøet på Mjøsplast og til andre viktige underleverandører gjør at vi starter produksjonen på Moelv, sier styreleder i Moelven Iso3 AS og administrerende direktør i Moelven Wood AS, Sverre Kværner. – Vi investerer nå i utstyr som først vil betjenes manuelt, men som senere vil gå inn i en større automatisert produksjonslinje på Eidsvoll. Kværner røper at man i første omgang kan produsere 200.000 lm Iso3 per år i Moelv, men at målet er å produsere 1 million løpemeter årlig når produksjonen flyttes til Eidsvoll.

Krevende produktutvikling

Utviklingen av Iso3 har gått meget raskt fra Per Knut Mølstad (adm.dir i Mjøsplast), Haumann Sund (tidligere fou-direktør i Moelven) og Moelven Utvikling AS startet arbeidet med det patentsøkte produktet i 2007. – Produktutviklingen har vært krevende, men vi har lyktes med å frembringe et meget spennende produkt, som nå har både teknisk godkjenning fra SINTEF Byggforsk og egen Miljødeklarasjon etter ISO 21930.